Το πρώτο εμβόλιο της ελονοσίας

  • Iatropedia
Ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές στην Αφρική.

Το εμβόλιο, που είναι γνωστό ως RTS, S/AS01 είναι ένα από τα δύο πειραματικά εμβόλια κατά της ελονοσίας ,που δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από 15.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 μηνών, έλαβαν μέρος σε ερευνητική μελέτη, κατά την διάρκεια του έτους (μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine). Η δοκιμή αυτή έγινε σε επτά αφρικανικές χώρες και σε δύο ομάδες παιδιών – νεογνά ηλικίας 6-12 εβδομάδων – και παιδιά ηλικίας 5-17 μηνών.

Ένα χρόνο μετά, παρατηρήθηκαν περίπου το ήμισυ του αριθμού των κρουσμάτων ελονοσίας, στην ομάδα των παιδιών που χορηγήθηκε το εμβόλιο, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, που έλαβε εμβόλια για άλλες ασθένειες.

«Τα στοιχεία αυτά μας φέρνουν πιο κοντά, στο πρώτο εμβόλιο της ελονοσίας στον κόσμο», δήλωσε ο Andrew Witty, διευθύνων σύμβουλος Βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας. Ωστόσο εμπειρογνώμονες υγείας λένε ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από άλλα εμβόλια εναντίον κοινών λοιμώξεων, όπως της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα κοστίσει.

Κάθε χρόνο, περίπου 225 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από την ελονοσία, και περίπου 800.000 θάνατοι καταγράφονται , κυρίως σε παιδιά από την Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσεότι:«κατά τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος στην καταπολέμηση της νόσου, με μια πτώση σχεδόν 20% στον αριθμό των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο». Στην διεθνής ομάδα έλαβαν μέρος δεκάδες επιστήμονες από την Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για την ελονοσία

Η ελονοσία ξανάρχεται

Ελονοσία στη Λακωνία