Το κάπνισμα κάνει πιο επιθετικούς τους «σούπερ-ιούς»

  • Iatropedia
Πειράματα με ποντίκια στο εργαστήριο έδειξαν ότι ο καπνός του τσιγάρου βοηθά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια να πολεμούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες και τώρα οι επιστήμονες καταλαβαίνουν τον λόγο: βακτήρια γνωστά για την σθεναρή αντίσταση που παρουσιάζουν στα αντιβιοτικά, όπως ο ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος, εκτιθέμενα στον καπνό τσιγάρου «θωρακίζονται» ακόμη περισσότερο απέναντι στις επιθέσεις του ανοσοποιητικού! Ο συγκεκριμένος τύπος σταφυλόκοκκου (MRSA) μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες μολύνσεις στο δέρμα και το αίμα, χειρουργικές λοιμώξεις, ακόμη και πνευμονία, αδιαφορώντας για τα αντιβιοτικά που του ρίχνουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο καπνός ενισχύει τα πολυανθεκτικά βακτήρια τροποποιώντας τα κυτταρικά τους τοιχώματα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποκρούουν καλύτερα τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Infection and Immunity, η πνευμονολόγος Κρόττυ Αλεξάντερ και η ομάδα της μόλυναν μακροφάγα (κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν παθογόνα μικρόβια) με ανθεκτικό στην μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκο και διαπίστωσαν ότι παρόλο που τα μακροφάγα εξετέλεσαν την αποστολή τους, δυσκολεύτηκαν περισσότερο να εξουδετερώσουν βακτήρια MSRA τα οποία είχαν αναπτυχθεί εκτιθέμενα σε εκχύλισμα καπνού τσιγάρου.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι τα εκτιθέμενα στο καπνό βακτήρια σταφυλόκοκκου επέδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον… χημικό πόλεμο που εξαπολύουν τα μακροφάγα για να σκοτώσουν την λεία τους, το ίδιο και στις επιθέσεις αντιμικροβιακών πεπτιδίων του ανοσοποιητικού τα οποία ανοίγουν τρύπες στα βακτηριακά κύτταρα προκαλώντας τους φλεγμονή. Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι όσο αύξανε η δόση του εκχυλίσματος καπνού, τόσο μεγάλωνε και η ανθεκτικότητα του MSRA. Μάλιστα έδειξαν βελτιωμένη ικανότητα διείσδυσης σε ανθρώπινα κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο ενώ σε μοντέλα με ποντίκια εμφάνισαν αυξημένη επιβιωσιμότητα, προκαλώντας υψηλής θνησιμότητας πνευμονία.