Το γεύμα στο εστιατόριο μπορεί να είναι πιο ανθυγιεινό από τα fast food

  • Iatropedia
Η κοινή πεποίθηση όλων μας είναι πως το γεύμα σε ένα εστιατόριο είναι πολύ ανώτερο από εκείνο σε μία καντίνα ή σε ένα κατάστημα με “γρήγορο φαγητό” (fast food). Είναι όμως έτσι;

Σε αυτό το ερώτημα θέλησαν να βρουν επιστημονική απάντηση ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ και ανέλυσαν δεδομένα της περιόδου 2003-2010 από National Health and Nutrition Examination Surveyμεγάλη πανεθνική έρευνα που έγινε στην χώρα (National Health and Nutrition Examination Survey) που έγινε σε 18.000 Αμερικανούς πολίτες.

Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι οπουδήποτε και αν αποφασίσει κανείς να γευματίσει, οτιδήποτε και αν παραγγείλει, καταλήγει να καταναλώνει περίπου 200 θερμίδες περισσότερες από ό,τι αν γευμάτιζε στο σπίτι του.

Από ορισμένες απόψεις το γεύμα σε εστιατόριο φαίνεται να είναι λιγότερο υγιές από ό,τι το φαγητό σε κατάστημα fast food. Ενώ μπορεί να παίρνετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες (όπως βιταμίνες, κάλιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ανάλογα με το τι μπορείτε να παραγγείλετε) είναι επίσης πιθανό να καταναλώνετε περισσότερο νάτριο (sodium) και θερμίδες (calories).

Πώς γίνεται αυτό; Επειδή, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο τείνουμε να “πιεζόμαστε” περισσότερο να φάμε όλο το φαγητό που μας σερβίρουν, ενώ αυτό δεν το κάνουμε με το “πρόχειρο” και “γρήγορο” φαγητό.

Αντίστοιχα ήταν τα συμπεράσματα και άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, η οποία έδειξε ότι η θερμιδική κατανάλωση των ανθρώπων στα εστιατόρια αυξάνεται σημαντικά.

Δείτε την τεράστια διαφορά μεταξύ των fast food και του πλήρους γεύματος σε εστιατόριο, όσον αφορά την κατανάλωση χοληστερόλης!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναρωτηθείτε τι είναι πιο υγιεινό για εσάς, να πάτε σε εστιατόριο ή να… παραγγείλετε σουβλάκια, μην βιαστείτε να δώσετε την (μέχρι πρότινος) προφανή απάντηση…

http://www.washingtonpost.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φρούτο που εκμηδενίζει την αύξηση βάρους μετά από λιπαρό γεύμα

Δείτε πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι από την αγαπημένη σας πίτσα

Το κρεμμύδι προστατεύει από τέσσερα είδη καρκίνου!

Μεταβολισμός: Αυξήστε τον ακολουθώντας τον κανόνα “90-10”