Το εμβόλιο της ιλαράς προστατεύει το ανοσοποιητικό των παιδιών επί τρία χρόνια

  • Iatropedia
Η ιλαρά καταστρέφει σε σημαντικό βαθμό την «μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος, όχι για ένα-δύο μήνες όπως πιστεύαμε ως τώρα, αλλά για τρία χρόνια, υποστηρίζει νέα μελέτη. Γι’ αυτό όλα τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται καθώς το εμβόλιο τα προστατεύει όλα αυτά τα τρία χρόνια.

Ο Michael Mina του Πανεπιστημίου Princeton, ο οποίος έκανε αυτή την μελέτη και την δημοσίευσε στο περιοδικό Science, εξηγεί ότι η ιλαρά κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξεχνάει» και έτσι να μην μπορεί να αντιδράσει σε άλλες ασθένειες και μολύνσεις επί τρία ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή, αν ένα παιδί δεν εμβολιασθεί και περάσει ιλαρά, αφού αναρρώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν το προστατεύει πλήρως –όχι μόνο για ένα μικρό διάστημα, αλλά για τρία χρόνια. Αυτός ήταν εξάλλου ο λόγος που την εποχή πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο, το 50% της παιδικής θνησιμότητας είχε σχέση με το φαινόμενο της «αμνησίας του ανοσοποιητικού», δηλαδή τα παιδιά αρρώσταιναν και πέθαιναν από άλλες αρρώστιες επειδή λόγω του ότι είχαν περάσει ιλαρά το ανοσοποιητικό τους σύστημα «ξεχνούσε» να τα προστατεύσει.

Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Δανία, την Αγγλία και την Ουαλία και διήρκεσε 28 μήνες. Τα αποτελέσματά της είναι πολύ χρήσιμα επειδή τον τελευταίο καιρό πολλοί γονείς δεν θέλουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους για την ιλαρά κι αυτό είναι μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τον Michael Mina αλλά και πολλούς άλλους ειδικούς επιστήμονες.