Το δράμα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από Σεπτέμβρη! Χωρίς δωρεάν φάρμακα

  • Iatropedia
Τι θα κάνει άραγε το υπουργείο Υγείας τώρα που οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να κόψουν τα δωρεάν φάρμακα από την 1η Σεπτεμβρίου επειδή είναι απλήρωτοι; Ιδού το ερώτημα. Στο μεταξύ όμως οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Τι σενάρια εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις.

Στις πρωτοβουλίες του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται τώρα το θέμα της επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε και πάλι με τους φαρμακοποιούς οι οποίοι διακόπτουν από την 1η Σεπτεμβρίου τα δωρεάν φάρμακα επειδή δεν έχουν αποπληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε Γολγοθά για τους ασφαλισμένους έχει μετατραπεί το σήριαλ των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τους Φαρμακοποιούς.

Το Σάββατο η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε ο κλάδος να προχωρήσει σε άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1ης Σεπτεμβρίου. Ήταν μια μαραθώνια (διήρκησε 6 ώρες) και θυελλώδης συνεδρίαση, που κατέληξε με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Θ. Αμπατζόγλου να θέτει ακόμη και την παραίτηση του στη διάθεση του Σώματος, λόγω του χάους που προκλήθηκε και της αδυναμίας να ληφθεί απόφαση.

Όσοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν έχουν ήδη προχωρήσει σε άρση της πίστωσης, θα αποφασίσουν εντός της εβδομάδας, ενώ κάποιοι εκφράζουν και τις επιφυλάξεις τους (Αθήνας, Πειραιά, Αχαίας).

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το «μπαλάκι» φαίνεται να βρίσκεται στο «γήπεδο» του Υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει διάφορους τρόπους αντίδρασης. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται η παύση των πληρωμών σε φαρμακοποιούς που συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις αλλά κα η σύναψη νέων συμβάσεων, ένα σενάριο που θυμίζει την πρόταση Λοβέρδου για ατομικές συμβάσεις. Πάντως, συσκέψεις πραγματοποιούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσω της κινητοποίησης διεκδικεί την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ, που φθάνουν πλέον τις 85 μέρες, την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών καθώς και των όρων που αφορούν την υπαγωγή των φαρμακείων στον « ΤΕΙΡΕΣΙΑ», την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον Οργανισμού και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και την βελτίωση της ρευστότητας τους.