Το χρυσό “χρηματιστήριο” με τα φάρμακα χωρίς συνταγή! Ο τζίρος οι πωλήσεις και η μεγάλη κόντρα

  • Iatropedia
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι κυβέρνηση και φαρμακοποιοί είναι στα ...κάγκελα για το θέμα των πωλήσεων των φαρμάκων που δε χρειάζονται συνταγή, γνωστά και ως ΜΗΣΥΦΑ. Η μάχη των πωλήσεων και του ..ρευστού

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Είτε τελικά βγούνε είτε όχι τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ ένα είναι βέβαιον: είναι πολλά τα λεφτά! Τα σκευάσματα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού είναι εύκολα προσβάσιμα στους ασθενείς, συνήθως έχουν χαμηλή τιμή και πληρώνονται και μετρητοίς. Αντίθετα τα υπόλοιπα φάρμακα που χρειάζονται συνταγή πληρώνονται συνήθως από τον ΕΟΠΥΥ με μεγάλη καθυστέρηση. Κάτι που φυσικά σημαίνει απώλειες για όλους.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η μάχη δίνεται πλέον πάνω από τον πάγκο όπως πάνω από τον πάγκο πωλούνται και τα ΜΗΣΥΦΑ. Η τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε ότι το μέγεθος της αγοράς ΜΗΣΥΦΑ στη χώρα μας διαμορφώθηκε το 2011 στα €569 εκατ., με αυξητικές όμως τάσεις από κει και πέρα.

Γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συμμετοχής των φαρμάκων που χρειάζονται συνταγή στα χρόνια του μνημονίου, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης στις θεραπείες λόγω νέας φαρμακευτικής πολιτικής που δυσχεραίνει περισσότερο τις συνθήκες για τους ασθενείς.

Ενδεικτικός ο πίνακας που ακολουθεί

Πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ 2009-2011

Πηγή: ΙΟΒΕ

Ενδεικτικός όμως είναι και ο παρακάτω πίνακας που δείχνει πόσα τελικά από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς στα φάρμακα στα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση.

Πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ ανά κατηγορία στην Ελλάδα σε εκατ. ευρώ

Πηγή: ΙΟΒΕ

Πάντως τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα είναι τα φάρμακα που θεωρούνται κατάλληλα για χρήση από το ευρύ κοινό χωρίς να απαιτείται για τη χρήση τους ιατρική συνταγή και που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χωρίζονται σε έξι θεραπευτικές κατηγορίες: 1) cough/cold (φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα), 2) analgesics (αναλγητικά), 3) digestive (φάρμακα για το γαστρεντερικό σύστημα), 4) vms/tonics (βιταμίνες), 5) skin (φάρμακα για την φροντίδα του δέρματος) και 6) eye care (φάρμακα για τη φροντίδα των ματιών).

Η λίστα των Mη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.

Και εδώ φαίνεται πως είναι το “κουμπί” για το τι μέλλει γενέσθαι για τις τσέπες των ασφαλισμένων. Πολλοί εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης, στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Υγείας θα αυξήσει τα σκευάσματα που δε θα θέλουν ιατρική συνταγή ώστε να μειώσει και το κόστος της αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ενώ έχει δημιουργηθεί και η περιβόητη αρνητική λίστα φαρμάκων που περιλαμβάνει σκευάσματα που ναι μεν θέλουν συνταγή γιατρού, δεν αποζημιώνονται όμως από τα Ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα βρίσκουν γιατρό σε έναν μήνα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νέο σύστημα Άδωνι! Όλες οι αλλαγές

Οι μίζες πάνε…Άδωνι! Τα κλεμμένα για την Υγεία εισπράττει ο υπουργός Υγείας

Λίγο πριν τη διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ! Οι χαμένες ελπίδες και οι ετοιμασίες για τον “πάγο”

Ποιοι τη γλιτώνουν από τη διαθεσιμότητα στο ΕΣΥ!