Τί προκαλεί στον εγκέφαλο το δενδρολίβανο

  • Iatropedia
Αποδεικνύεται ότι το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου τονώνει άμεσα τη μνήμη ακριβώς επειδή μέσω του αίματος μεταφέρεται κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο. Τονώνει μάλιστα τη μνήμη ακόμα και σ’ αυτούς που έχουν σοβαρό πρόβλημα, όπως άνοια.

Ο καθηγητής Mark Moss του Πανεπιστημίου Northumbria έκανε ένα χαρακτηριστικό πείραμα: Έβαλε 30 ηλικιωμένους σε χώρο όπου μύριζε πολύ έντονα δενδρολίβανο και άλλους 30 σε χώρο που μύριζε πολύ έντονα λεβάντα, λέγοντάς τους ότι η μυρωδιά οφείλεται σε εργασίες προηγούμενης ομάδας και τους έδωσε διάφορα τεστ. Λίγο αργότερα τους έδωσε διαφορετικά τεστ και παρατήρησε ότι στην ομάδα που εκτέθηκε σε έντονο άρωμα αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου εν αγνοία της, η δύναμη της μνήμης όλων αυξήθηκε μέσα σε λίγη ώρα.

Αντίθετα, στην ομάδα που πέρασε τον ίδιο χρόνο στο αρωματισμένο με λεβάντα δωμάτιο δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στα τεστ μνήμης, αλλά οι άνθρωποι αυτοί ήταν πολύ χαλαροί. Το αιθέριο άρωμα λεβάντας χαλαρώνει και βοηθάει στον ύπνο.

Ο λόγος για τον οποίο τα αιθέρια έλαια είναι τόσο αποτελεσματικά είναι ότι, αντίθετα με τα χάπια τα οποία δεν έχουν σπουδαία αποτελέσματα και πρέπει να περάσουν από το στομάχι, αυτά πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο. Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου επηρεάζει τον εγκέφαλο τονώνοντας την μνήμη επειδή ενισχύει έναν νευροδιαβιβαστή σταματώντας την καταστροφή του από ένα ένζυμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν