Τι να φάτε πριν κοιμηθείτε;

  • Iatropedia
Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο; Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Γνωρίζετε ότι κάποιες αλλαγές στη διατροφή θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι να τρώτε πριν κοιμηθείτε.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το τι τρώτε πριν από τον ύπνο, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου σας.

Δείτε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε, για να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Η έρευνα δείχνει ότι οι τροφές με τρυπτοφάνη βοηθούν την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βοηθά στην βελτίωση του ύπνου. Τρώτε λοιπόν, τροφές, όπως η γαλοπούλα, τα φασόλια σόγιας, κολοκύθα, τα οποία είναι οι πηγές τρυπτοφάνης.

Προσθέστε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ψωμιά, κράκερ, ζυμαρικά, ρύζι γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό για ένα σνακ πριν τον ύπνο.

Φάτε κεράσια, καθώς είναι μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, μιας ορμόνης που συνιστάται ως ενίσχυση του ύπνου.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αβοκάντο μπορούν να κάνουν έναν ύπνο ονειρεμένο.

-2-3 ώρες πριν τον ύπνο αποφύγετε εντελώς οποιοδήποτε ποτό με καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι, σοκολάτα.

– Σίγουρα, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε υπνηλία, αλλά προσοχή στις υπερβολές.

– Πείτε όχι σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα τηγανητά, ή το παγωτό πρέπει να αποφεύγονται πριν τον ύπνο, καθώς παίρνει πολύ χρόνο για να χωνευτούν. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει το σώμα σε εγρήγορση και θα δυσκολέψει την χαλάρωσή σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;