Τι μπορείτε να πάθετε από τον συνδυασμό αλκοόλ και αντιισταμινικά;

  • Iatropedia
Η αποκαλύψη, ότι ο συνδυασμός αλκοόλ και αντιισταμινικά φάρμακα "σκότωσαν" την 17χρονη μαθήτρια στην Ρώμη, προκάλεσε έντονη ανησυχία σε όλους τους αλλεργικούς ασθενείς. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Υπάρχει ή όχι κίνδυνος; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα αντιισταμινικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή φάρμακα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, γιατί αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα των αλλεργιών. Όταν όμως γίνει ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα.

Τα αντιισταμινικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αλλεργιών, της φαγούρας, του εκζέματος, της κνίδωσης. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση

του φτερνίσματος, της δακρύρροιας, του βήχα και της ρινικής καταρροής. Οι εσώκλειστες οδηγίες, αλλά και οι προφορικές οδηγίες του γιατρού προειδοποιούν για την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ όσο διαρκεί η θεραπεία.

Μία από τις κύριες παρενέργειες των αντιισταμινικών (ιδίως της πρώτης γενιάς) είναι η καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση υπνηλίας και ζάλης. Για την αποφυγή των δυσάρεστων επιπτώσεων πρέπει πάντοτε να χορηγούνται το βράδυ πριν την κατάκλιση και δίνονται οδηγίες για το χειρισμό μηχανημάτων και την οδήγηση.

Το αλκοόλ δρα και αυτό κατασταλτικά στον οργανισμό, οπότε η ταυτόχρονη λήψη οδηγεί σε μεγαλύτερη καταστολή με σοβαρές συνέπειες και θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το άτομο, αλλά και τους άλλους γύρω του, όπως π.χ. με την οδήγηση.

Ενώ τα νεότερα αντιισταμινικά δεν έχουν τις ίδιες κατασταλτικές επιδράσεις, υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης της πίεσης του αίματος και ιδίως στους ηλικιωμένους και ο κίνδυνος αυτός πάλι μεγαλώνει με το αλκοόλ.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr