Τι λέει ο ΠΙΣ για τα επεισόδια στο Ζάππειο: «Δημοκράτες» νοσοκομειακοί γιατροί μας φίμωσαν (vid)

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζάππειο
Κατηγορίες κατά των νοσοκομειακών γιατρών για αντιδημοκρατικές διαδικασίες και φίμωση του διαλόγου που επιθυμούσε να ανοίξει με την ημερίδα για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στο Ζάππειο, εξαπολύει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η ημερίδα του ΠΙΣ διακόπηκε βιαίως, όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ), αφού έσπασαν τον κλοιό των ΜΑΤ και πέρασαν ανάμεσα από τα χημικά που είχαν ρίξει οι αστυνομικοί στον εξωτερικό χώρο, εισέβαλλαν στην αίθουσα.

Έριξαν στον αέρα «φακελάκια» και με πανώ, ντουντούκες και συνθήματα «υπέρ της δημόσιας Υγείας» και «κατά την εμπορευματοποίησή της», υποχρέωσαν τους ομιλητές της ημερίδας που ήταν στο βήμα, να διακόψουν τις ομιλίες τους.

Δείτε τη στιγμή της εισβολής των γιατρών, όπως την κατέγραψε το iatropedia.gr

ΠΙΣ: «Οι Δημοκράτες… φίμωσαν τα μικρόφωνα»

Για «εισβολή με …δημοκρατικές διαδικασίες» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του μετά τα επεισόδια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ):

«Οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στην αίθουσα όπου είχε ξεκινήσει ήδη ο δημοκρατικός διάλογος για το ΕΣΥ και το μέλλον του, διακόπτοντας ομιλίες, αναρτώντας πανό και απαιτώντας από όλους τους συνέδρους να αποχωρήσουν. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με την Ημερίδα αυτή, παρουσία Ελλήνων και ξένων ομιλητών εγνωσμένου κύρους, επιδίωξε να ανοίξει για πρώτη φορά τον διάλογο εκ μέρους των γιατρών, επιχειρώντας να προηγηθεί των εξελίξεων ώστε να θέσει τον ιατρικό κόσμο στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων».

ΠΟΕΔΗΝ

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε αμέσως μετά, ότι η διαδικασία του διαλόγου διεκόπη βιαίως από ανθρώπους που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ώστε να διατυπώσουν την άποψη τους.

Η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου σημείωσε: «Όταν οι δαπάνες υγείας προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ταχείας δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, ο ΠΙΣ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογο ώστε να βρεθούν δόκιμες λύσεις για να μην χάσουν οι ασφαλισμένοι τις παροχές υγείας που έχουν»

ΠΙΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου δήλωσε από την πλευρά του: «Απαραίτητη προϋπόθεση της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Δυστυχώς σήμερα οι «Δημοκράτες» φίμωσαν τα μικρόφωνα και δεν επέτρεψαν να ακουστεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών. Ο ΠΙΣ καλεί την ελληνική κοινωνία να καταδικάσει τα φαινόμενα αυτά».

Νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι: «Θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας»

Οι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δηλώνουν αποφασισμένοι από την πλευρά τους να μην επιτρέψουν τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα στη Δημόσια Υγεία, αλλά και την μετατροπή των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ.

Δείτε τις θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, όπως τις διατύπωσαν, όταν έκαναν κατάληψη στην αίθουσα:

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, κερδισμένοι από τη ΣΔΙΤ θα είναι «μία μερίδα επιχειρηματιών εντός και εκτός των νοσοκομείων και το 25% των μεγαλο-επιχειρηματιών διευθυντών και πανεπιστημιακών καθηγητάδων… », ενώ οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι «οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να δίνουν νόμιμα ή νομιμοποιημένα φακελάκια άλλοτε στις κερδοσκοπικές άλλοτε στις μη κερδοσκοπικές (δημόσια νοσοκομεία-ΝΠΙΔ) επιχειρήσεις υγείας, να ακριβοπληρώνουν αν και εφόσον έχουν, για υπηρεσίες που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ φέρνει ως παράδειγμα «για το εφιαλτικό τοπίο που θα επικρατήσει», όπως επισημαίνει το βρετανικό σύστημα υγείας, όπου -σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται- «τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Τι προηγήθηκε έξω από την αίθουσα, όταν τα ΜΑΤ επιχείρησαν να εμποδίσουν τους γιατρούς να εισβάλλουν

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ) είχαν προειδοποιήσει από τις προηγούμενες μέρες ότι θα παραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από την αίθουσα, όπου θα διεξαγόταν η ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Και για το λόγο αυτό από το πρωί στο Ζάππειο, υπήρχε ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεια δεν αρκέστηκαν, όμως, στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο που διεξαγόταν η ημερίδα, αλλά θέλησαν να εισβάλλουν και στην αίθουσα με σκοπό να την διακόψουν. Στην προσπάθειά τους να μπουν, αποκρούστηκαν από τους άνδρες των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές και οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών, γεγονός το οποίο εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους διαδηλωτές.

Δείτε το βίντεο με τα επεισόδια:

Δείτε τις εικόνες: