Τι λέει το ΕΚΑΒ για το περιστατικό στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ωραιόκαστρο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΚΑΒ
Ανακίνωση, με την οποία γνωστοποιεί επισήμως την θέση του για το περιστατικό που συνέβη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε το ΕΚΑΒ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΚΑΒ:

«ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2016 – Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε το γεγονός που συνέβη στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, στο Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, όταν Πλήρωμα Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ μετέβη στο σημείο προκειμένου να παραλάβει και να διακομίσει επείγον περιστατικό και δέχθηκε αναίτια επίθεση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των δυο συναδέλφων.

Θα πρέπει να τονισθεί για άλλη μια φορά, ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά από το προσωπικό του ΕΚΑΒ για την περίθαλψη όλων των ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη προνοσοκομειακήςκαι νοσοκομειακής φροντίδας (ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων), είναι τεράστια και αδιάκοπη. Η σημαντική αυτή προσπάθεια λαμβάνει πιο μεγάλες διαστάσεις και της προσδίδεται μεγαλύτερη αξία όταν καταβάλλεται υπό τις συνθήκες που δημιουργεί η εξελισσόμενη προσφυγική κρίση, σε συνδυασμό με τις επιβληθείσες σκληρές οικονομικές συνθήκες τις οποίες διέρχεται η χώρα.

Γεγονότα όπως αυτό που έλαβε χώρα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, με την ανάλογη σοβαρότητα και ωριμότητα, χωρίς πανικό και κυρίως με τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι όταν χάνεται με τέτοιο τρόπο μία 39χρονη μητέρα και ο 9χρονος γιος της κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι καταστάσεις που εξ αντικειμένου δημιουργούνται μπορεί να είναι σοβαρές και απρόβλεπτες.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ, αντιλαμβανόμενη πλήρως τις δύσκολες και επικίνδυνες πολλές φορές συνθήκες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Πληρώματα των Ασθενοφόρων κατά τη διακομιδή επειγόντων περιστατικών, βρίσκεται συνεχώς και με όλες τις δυνάμεις της, σε μια διαρκή καθημερινή προσπάθεια, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προασπίζουν τις όσο το δυνατόν ομαλότερες συνθήκες αντιμετώπισής τους. Το πρώτιστο και μοναδικό κριτήριο και μέλημα σε αυτή την προσπάθεια, είναι τόσο η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια των αντιμετωπιζομένων περιστατικών, όσο και η ασφάλεια και η εργασιακή αξιοπρέπεια των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Ήδη με ενέργειες της Διοίκησης, εξεδόθη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, στην οποία για λόγους έγκαιρης πρόσβασης στο περιστατικό, αλλά και για λόγους διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τα περιστατικά από Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων θα πρέπει να παραλαμβάνονται από τα Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αλλά και να επιστρέφονται, σε συγκεκριμένα σημεία στην είσοδο της κάθε Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων.

Είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η διαχείριση και η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κάτω από τόσο ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ωραιόκαστρο, απαιτεί σοβαρή, συντεταγμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση, προκειμένου να διαφυλάσσεται καταρχήν η ασφάλεια των πληρωμάτων και των ασθενών και αφετέρου να παρέχονται έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα οι υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας από τα Πληρώματα Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που μάχονται καθημερινά με όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επειγόντων αναγκών των συνανθρώπων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν