Τι είναι ο εντεροϊός 68 που θερίζει στις ΗΠΑ;

  • Iatropedia
Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ οι γιατροί αναφέρουν μια ασυνήθιστη αύξηση των παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.Κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων αποδείχθηκε ότι πρόκειται για τον εντεροϊό 68. Tι είναι και πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο νέος ιός για τα παιδιά; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον νέο ιό που θερίζει στις ΗΠΑ.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Toυς τελευταίους δυο μήνες το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) άρχισε να λαμβάνει αναφορές σχετικά με τον υψηλό αριθμό παιδιών που εισάγονται στα νοσοκομεία με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

α αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου έδειξαν ότι τα περισσότερα από αυτά είχαν προσβληθεί από τον εντεροϊό D68 (EV-D68), ένας σπάνιος, αλλά όχι καινούριος ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος, τα οποία όμως στη συνέχεια χειροτερεύουν.

Οι λοιμώξεις από το συγκεκριμένο ιό τείνουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο, αλλά αυτό που απασχολεί τους ειδικούς φέτος είναι ότι η επιδημία είναι ιδιαίτερα μεγάλη και τα περιστατικά με σοβαρή νόσο του αναπνευστικού συστήματος είναι πάρα πολλά.

Ο ιός προσβάλλει κυρίως παιδιά και προκαλεί αναπνευστική νόσο με συμπτώματα που κυμαίνονται από σχετικά ήπια τα οποία δε χρήζουν νοσηλεία έως σοβαρά που απαιτούν εντατική φροντίδα και μηχανικό αερισμό σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι εντεροϊοί είναι πολύ κοινοί ιοί, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι, αλλά

λοιμώξεις λόγω του EV-D68 συμβαίνουν αρκετά σπάνια. Ο EV-D68 απομονώθηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια το 1962 από τέσσερα παιδιά με βρογχιολίτιδα και πνευμονία, αλλά έχει αναφερθεί σπάνια από την εποχή εκείνη.

Περιστατικά λοίμωξης έχουν αναφερθεί στη Γεωργία, Αριζόνα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ολλανδία. Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και εύκολα με το βήχα και το φτέρνισμα γιατί ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του κοινού κρυολογήματος.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εντεροϊών που μπορεί να εκδηλωθούν με ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, εξανθηματική εμπύρετη νόσο ή νευρολογική ασθένεια (όπως άσηπτη μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα) ο EV-D68 έχει συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με νόσο του αναπνευστικού συστήματος.

Αν και συνήθως προκαλεί ήπια έως σοβαρή αναπνευστική νόσο το πλήρες φάσμα των ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει είναι άγνωστο.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο ιός αρχίζει όπως το κοινό κρυολόγημα με φτέρνισμα, καταρροή, βήχα και οι περισσότεροι βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες με συμπτωματική θεραπεία.

Αλλά σε μερικούς ασθενείς και ειδικά στα παιδιά με ιστορικό βρογχικού άσθματος η νόσος μπορεί γρήγορα να χειροτερεύσει προκαλώντας πυρετό, έντονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο για να λάβουν οξυγόνο και υποστηρικτική φροντίδα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!