Τι γίνεται με τα κουνούπια και τα κρούσματα ελονοσίας;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας βεβαίωσε προ ημερών ότι ελήφθησαν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια το φετινό καλοκαίρι, κάποιοι τον αμφισβητούν αλλά τα νέα κρούσματα ελονοσίας στην Πελοπόννησο εγείρουν ερωτηματικά...

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει θέσει σε καραντίνα όσους αιμοδότες ζουν σε4 10 δήμους των νομών Αχαϊας και Ηλιείας καθώς εκεί εμφανίστηκαν τα τελευταία 24ωρα ελονοσίας.

Δεν μπορούν να προχωρήσουν μέχρι νεοτέρας σε αιμοδοσία τα άτομα που κατοικούν ή επισκέφθηκαν περιοχές των δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων της Π.Ε. Τρικάλων, Παλαμά (Καρδίτσας), Ευρώτα (Λακωνίας), Χαλκιδέων (Ευβοίας), Θηβαίων (Βοιωτίας), Τεμπών (Λάρισας), Μαραθώνα (Αττικής), Αχαΐας και Ηλείας.

Οι ειδικοί ανησυχούν καθώς θεωρούν πλημμελή την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών με αποτέλεσμα η ελονοσία και ιός του Δυτικού Νείλου να μην αποκλείονται για φέτος.

Από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα 40 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων τα τρία αφορούσαν εγχώρια μετάδοση της νόσου…!

Να θυμίσουμε ότι όταν ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης προχώρησε σε καταγγελία για πλημμελείς αεροψεκασμούς, ο κ. Μπασκόζος απάντησε μεταξύ άλλων:

«Ενημερώνω, λοιπόν, πως όπως υποχρεούμαστε από τα καθήκοντα μας αλλά και όπως επιβάλλει η συναίσθηση ευθύνης αλλά και το ειδικό ενδιαφέρον για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, έχουμε πολύ έγκαιρα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προς όλους τους αρμόδιους φορείς για έγκαιρη εκτέλεση όλων των ενεργειών για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Οι ενέργειες με υπογραφή του ΓΓΔΥ έχουν αρχίσει από τον 10/15.

Με συνεχείς ενημερώσεις και έγγραφα που απευθύνονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, στην ιατρική κοινότητα μέσω  του θεσμικού τους εκπροσώπου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αλλά και σε όλους τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουμε επιστήσει την προσοχή για έγκαιρη δέσμευση πόρων και προγραμματισμό ψεκασμών και άλλων ενεργειών.

Υποθέτουμε πως ο κ. Πατούλης γνωρίζει πως αρμόδιες για την υλοποίηση των ψεκασμών είναι οι περιφερειακές αρχές με τις οποίες έχουμε συνεχή επικοινωνία για την βοήθεια και τον έλεγχο της προόδου των απαραίτητων ενεργειών».

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες του ΚΕΕΛΠΝΟ:

pinakas elonosia

pinakas elonosia 2016