Τι έδειξε η εσωτερική έρευνα της Novartis…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
H εσωτερική έρευνα που πραγματoποίησε η Novartis Hellas για το αν υπήρξε χρηματισμός πολιτικών προσώπων, δεν επιβεβαίωσε μέχρι στιγμής τις εικασίες και συνεχίζεται... Μάλιστα στελέχη της εταιρείας διερεύνησαν κάθε συναλλαγή που είχε γίνει από το 2006, εξετάζοντας αν υπήρξε κάποια οικονομική ανακολουθία αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι δόθηκαν μίζες σε πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία που έχουν αναλυθεί και διερευνηθεί αφορούν 3 τομείς: Τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων, την προμήθεια εμβολίων για την πανδημία της γρίπης και το πρόγραμμα Harvard Project.

Ας δούμε τι βρέθηκε για αυτό ειδικά:

Το Harvard Project είναι διεθνές πρόγραμμα, που έχει οργανώσει η εταιρεία σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο, με στόχο τη μελέτη για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν 1,6 εκατ. ευρώ. Στις 4/3/2013 πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας από 30 χώρες. Υπήρξαν διάφορες προτάσεις για μελέτη και χρηματοδότηση, από τις οποίες τελικώς επελέγησαν δύο με την μία να αφορά την Ελλάδα και την άλλη, την Πολωνία.

Η μελέτη για τη χώρα μας αφορούσε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα συστήματα υγείας και υπεύθυνος ανέλαβε ο αείμνηστος Marc Roberts, καθηγητής στο τμήμα Health Policy and Management. Ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα ήταν 80.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας workshop για το πρόγραμμα και αποφασίστηκε να γίνει παρουσίαση των συμπερασμάτων στην Αθήνα. Έτσι, στις 21/3/2014, έγινε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο King George (και όχι στο μέγαρο Μουσικής όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες), όπου κλήθηκαν και συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες και αξιωματούχοι – και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την εταιρεία Mindwork (της σύζυγου του Γιάννη Στουρνάρα) και το κόστος της εκδήλωσης έφθασε τα 20.875 ευρώ και η αμοιβή της εταιρείας τις 3.000 ευρώ.

Η διασταύρωση των στοιχείων από ΗΠΑ, Ελβετία και Ελλάδα, που αφορούν στο πρόγραμμα Harvard Project δεν έχει εντοπίσει ούτε ένα ευρώ ή δολάριο, που να έχει δοθεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε πολιτικό πρόσωπο ή κρατικό αξιωματούχο.

 

Και όλα αυτά ενώ σήμερα είναι μια δύσκολη, φορτισμένη μέρα στη Βουλή κατά την οποία αναμένουμε να διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, οι 9 εκ των 10 κατηγορούμενων (καθώς ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί λόγω υποχρεώσεων στην ΕΕ), και βέβαια η Ολομέλεια να ψηφίσει αν πρέπει η υπόθεση να πάει στον Εισαγγελέα Διαφθοράς και να κριθεί η Βουλή αναρμόδια να συνεχίσει την έρευνα.

Ήδη από νωρίτερα έχουν ξεκινήσει οι εντάσεις με τους κ.κ. Δένδια και Βορίδη να τοποθετούνται επί του νομικού πλαισίου και να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι «έστησε» μια υπόθεση- παρωδία γνωρίζοντας εξ αρχής ότι θα καταπέσει νομικά.

Και έπεται βέβαια θερμή συνέχεια τις επόμενες ώρες μέχρι να καταλήξουμε στην ψηφοφορία σε 10 και πάλι κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που κατηγορούνται.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Iatropedia.