Novartis: 10 κάλπες στις 10 το πρωί βάζουν άνω τελεία στην υπόθεση…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με μυστική ψηφοφορία και δέκα κάλπες, η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει σήμερα για το πόρισμα της υπόθεσης με τη Novartis. Βασικά οι βουλευτές θα αποφασίσουν την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-'Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη.

Το κατηγορητήριο όσων παραπεμφθούν θα αφορά την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Παρακολουθήστε την συζήτηση και την μυστική ψηφοφορία στην Βουλή στο liveblogging του newsit.gr

Μετά την ψηφοφορία αυτή, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Η Ειδική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Αντιπροτείνει δε να διαβιβάσουν το πόρισμα και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Σήμερα , προ της ψηφοφορίας το λόγο θα λάβουν τα εννέα από τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα παραστεί ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων όπως συνέβη και στην προηγούμενη συνεδρίαση και ψηφοφορία της ολομέλειας.

Η πρόταση που θα γίνει από το προεδρείο είναι να μιλήσουν επίσης 15 βουλευτές που θα οριστούν από τα κόμματα.

Τι λένε από το ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση να ανοιχθεί μέτωπο με τη διαφθορά στην Υγεία και ειδικά στο φάρμακο. Το ερώτημα είναι αν αυτή η έλλειψη πολιτικής βούλησης ήταν αθώα, ή υπέκρυπτε οικονομική συναλλαγή των «κρίσιμων κρίκων» του συστήματος, με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Η θέση της ΝΔ

Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι δεν προέκυψαν από τη διαδικασία, ενδείξεις τέλεσης οποιουδήποτε αδικήματος των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Και καταλήγουν στο ότι η Βουλή είναι αναρμόδια δεν πρόκειται να επαναδιαβιβαστεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, «όπως για επικοινωνιακούς λόγους επικαλείται η πλειοψηφία».

Τι λένε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της έχει καταγγείλει ότι το συμπέρασμα της αναρμοδιότητας της Βουλής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας… «Η εξαρχής μεθόδευση της πρότασης περί διερεύνησης της αρμοδιότητας της Βουλής και συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, δεν αποσκοπούσε παρά στην επιχείρηση σπίλωσης των αναφερόμενων στο φάκελο δέκα (10) πολιτικών προσώπων και στη συντήρηση σκιών για ωμούς πολιτικούς λόγους», τονίζουν.

Η θέση των βουλευτών από το ΠΟΤΑΜΙ

«Για την κατάσταση αυτή και την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και εμπορίου» έχει επισημάνει το Ποτάμι και έχει χαρακτηρίσει «κοινοβουλευτικό φιάσκο» και «παταγώδη κοινοβουλευτική αποτυχία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Τι λένε από το ΚΚΕ

Επισημαίνουν από το ΚΚΕ ότι «οι κυβερνήσεις, σημερινή αλλά και προηγούμενες, με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου, μείωσαν την δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους», έχει καταγγείλει το ΚΚΕ και γι΄ αυτό έπρεπε να γίνει πλήρης και σε βάθος διερεύνηση».