Τι ασθένειες χτυπούν τους δημοσιογράφους εν μέσω κρίσης και λουκέτων!

  • Iatropedia
Μπορεί η κυβέρνηση να έκλεισε με περισσή ευκολία την ΕΡΤ, όμως φαίνεται ότι δε σκέφτηκε τι συνέπειες έχει για τη ζωή των δημοσιογράφων – και όχι μόνο- η εντατική δουλειά και η στρεσογόνες διαδικασίες που περνούν. Δείτε από τι πάσχουν οι δημοσιογράφοι σε παγκόσμιο επίπεδο

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Άγχος, στρες, καρκίνος, εγκεφαλικά, καρδιαγγειακά, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της εντατικής εργασίας και των εξαιρετικά στρεσογόνων συνθηκών. Στη χώρα μας μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των οικονομικών προβλημάτων, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον υγειονομικό φορέα των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) έχουν συμβληθεί πια δεκάδες ψυχολόγοι και ψυχίατροι δεδομένου ότι ο κλάδος των ΜΜΕ έχει χτυπηθεί πρώτος από όλους από την κρίση.

Και δεν είναι μόνο αυτά φυσικά. Οι δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους και κατά τη διάρκεια αποστολών. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση την Παγκόσμια Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, περισσότεροι από 660 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί και τόσο το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (INSI) όσο και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εφημερίδων έχουν δεσμευτεί να προάγουν την ασφάλειά τους.

Μπορεί θεωρητικά οι δημοσιογράφοι να ασκούν ένα επάγγελμα με κοινωνικό κύρος και προβολή, όμως εκτίθενται τακτικά σε κίνδυνο αλλά και σε διάφορες σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες που οφείλονται στην αύξηση του στρες.

Και όλα αυτά όταν στη χώρα μας η ανεργία στον κλάδο των δημοσιογράφων έχει φτάσει στα ύψη με την εντατικοποίηση της εργασίας να αποτελεί πλέον βασικό χαρακτηριστικό. 'Αλλωστε με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η ανεργία χτυπά δημοσιογράφους και της πιο παραγωγικής ηλικίας (30-50 ετών) σε ποσοστό 75% .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκτακτοι έλεγχοι σε όλες τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ! Τι εντόπισαν τα κλιμάκια

Αλλάζουν όλα στις εξωσωματικές! Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι “ράμπο” δημόσιας Διοίκησης στον ΕΟΠΥΥ για παράνομες φυσικοθεραπείες! Τι βρήκαν

Από τι κινδυνεύουν οι άνδρες που κάνουν στοματικό σεξ;

Επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα. Τι να κάνουμε εάν μας τσιμπήσουν