Ζαούτης: Δεν αποκλείεται κρούσμα ηπατίτιδας και στην Ελλάδα» – Διερευνάται ύποπτο περιστατικό

  • Γιάννα Σουλάκη
ηπατίτιδα
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ, για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος ηπατίτιδας σε παιδιά, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. 'Ηδη, διερευνάται μια περίπτωση παιδιού με αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Ένας παιδίατρος κάλεσε τον ΕΟΔΥ και ανέφερε ότι ένα παιδί, το οποίο παρακολουθεί, εμφανίζει συμπτώματα ηπατίτιδας, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ δεν είναι βέβαιοι και για το λόγο αυτό και προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για τρέχον περιστατικό ηπατίτιδας, ή άλλο προερχόμενο από αγνώστου αιτιολογίας ιό, ζήτησαν να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας».

Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα και πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» πρόσθεσε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάσουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων ηπατίτιδας για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.