Θεοδωρίδου: Όλες οι πληροφορίες για το νέο εμβόλιο Johnson & Johnson που εντάχθηκε στους εμβολιασμούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός και με Johnson & Johnson στη χώρα μας, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου. "Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 1.000.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις", ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών.

«Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών και είναι μόνο μία δόση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθεις και είναι κατάλληλο για ευρεία χρήση. Μετά από 28 ημέρες προσφέρει προστασία για τη μέτρια και σοβαρή νόσηση στο 66%, ενώ για σοβαρή νόσο η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 77%-80%», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε ότι είναι ένα εύκολο στη φύλαξη του εμβόλιο και το κυριότερο είναι μονοδοσικό. Όμως, αυτό, όπως πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να συμπαρασείρει τη σκέψη των συμπολιτών μας ότι και για τα άλλα εμβόλια είναι αρκετή η μία δόση. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου.

«Μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης για τα άλλα εμβόλια παραμένει σημαντική» είπε.

Κικίλιας: Φτάνουμε σήμερα τους 100.000 εμβολιασμούς

Όπως είπε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σήμερα θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε 24 ώρες, ενώ σήμερα θα ξεπεράσουμε και τους 1.000.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, με 1.500, εν πλήρη λειτουργία, εμβολιαστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός ανέφερε ότι η διάμεση ηλικία κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι τα 43 έτη, και υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 45-54 και 35-44 ετών. Το θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για τις ενεργές ομάδες του πληθυσμού, που εργάζονται, μετακινούνται και έχουν επαφή με αρκετό κόσμο.

«Ετσι, την περίοδο αυτή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως τις μάσκες και τα αντισηπτικά. Σύντομα θα αλλάξουν και δεδομένα στους κλειστούς χώρους, σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.», είπε ο κ. Κικίλιας.

Θεοδωρίδου: Προστατεύονται και τα μέλη της οικογένειας των εμβολιασμένων

Παράλληλα, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Συγκεκριμένα είπε ότι σε μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βρετανία, σε πληθυσμό 25.000 νοικοκυριών που κάποιο μέλος τους έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca μόνο με την πρώτη δόση επιτεύχθηκε σημαντική συλλογική ανοσία.

«Φάνηκε, μετά από τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό, μείωση κατά 50% της μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος όσων έχουν εμβολιαστεί» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και κατέληξε τονίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συλλογική ανοσία.

Σχετικά με την 44 χρονη γυναίκα που κατέληξε σε θάνατο μετά τον εμβολιασμό της

Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για την ασφάλεια των εμβολίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην οποία γινόταν αναφορά για γυναίκα που κατέληξε μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό της στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι για το περιστατικό αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος για τα αίτια του θανάτου καθώς και αν υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Ανέφερε δε πως «από τα πρώτα στοιχεία και την νεκροτομή φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση αλλά με έμφραγμα σε έδαφος παλαιότερο εμφράγματος».

Η ίδια προσέθεσε ότι στη χώρα μας παραμένει ένα το σοβαρό περιστατικό θρομβώσεων, ενώ όσον αφορά σε άλλες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί, τόνισε ότι «υπάρχει μια ευαισθητοποίηση με την πάροδο του χρόνου τόσο στους ιδιώτες γιατρούς αλλά και αυτούς δημόσιων νοσοκομείων ώστε να δηλώνονται οι πιθανές παρενέργειες και τα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται» καταλήγοντας ότι οι όποιες παρενέργειες είναι λίγες στη χώρα μας.

Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.

«Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.