Θεμιστοκλέους: 471 υγειονομικοί έχουν ήδη εμβολιαστεί – Πόσες δόσεις αναμένουμε άμεσα

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεμιστοκλέους
Όλα τα στοιχεία για τις πρώτες μέρες των εμβολιασμών, αλλά και τον σχεδιασμό της επιχείρησης "Ελευθερία" για τις επόμενες μέρες, έδωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.700 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας» υπογράμμισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι η αποθήκευσή τους έγινε σε κεντρικό σημείο στην Αττική σε συνθήκες «βαθιάς κατάψυξης» και από εκεί έγινε η διανομή στα 5 νοσοκομεία της Αττικής. Σήμερα έγινε η διανομή στα 4 νοσοκομεία της Περιφέρειας.

«Μέχρι τις 4:00 μ.μ. σήμερα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, 471 άτομα» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ αναφέρθηκε ένα περιστατικό «μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς» για το οποίο ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε «πιστός στη δέσμευσή» για «λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια».

Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Αθήνας ενώ ξεκινάνε οι εμβολιασμοί και στα 4 νοσοκομεία της περιφέρειας, δηλαδή το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Θεμιστοκλέου: Την Τρίτη 29/12 η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων της Pfizer

Αύριο, 29 Δεκεμβρίου, παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer, 83.850 δόσεων η οποία θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν: έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις.

«Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας.

Επιπλέον, στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις της Moderna που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις από την AstraZeneca, εάν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο της Ε.Ε.