Το θέμα της απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ φτάνει μέχρι τους Ευρωπαίους φαρμακοποιούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αναχώρησε για την Χάγη αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Λουράντο, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών. Η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους συναδέλφους της να συζητηθεί το θέμα της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ που προωθείται ήδη στην χώρα μας. Εξάλλου ο ΠΦΣ θα προσφύγει για το θέμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διαβάστε την ανακοίνωση από τον ΠΦΣ:

Στην Γενική Συνέλευση, διαρκείας 4 ημερών, η ελληνική αντιπροσωπεία θα ζητήσει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων τα φλέγοντα θέματα του ιδιοκτησιακού των Φαρμακείων αλλά και των ΜΥΣΥΦΑ.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θα θέσει στους Ευρωπαίους Συναδέλφους το θέμα της συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου και την προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα κατά των υποτιθέμενων απελευθερώσεων στο φαρμακευτικό επάγγελμα δεδομένου ότι σε πολλές χώρες προωθούνται αντίστοιχες διατάξεις.

Παράλληλα το ΔΣ του Πανελληνίου φαρμακευτικού Συλλόγου στην συνεδρίαση του της 6ης Ιουνίου καταδίκασε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την έκδοση της νέας ΚΥΑ η οποία έρχεται να συμπληρώσει την προηγουμένη, εισάγοντας βελτιωτικές προσθήκες όσον αφορά την … είσοδο των ιδιωτών στα φαρμακεία.

«Την ώρα που έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η απελευθέρωση στα φαρμακεία δεν διευκόλυνε ούτε την προσβασιμότητα ούτε μείωσε τις τιμές, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να «βελτιώσει» προηγουμένη απόφαση της ευνοώντας τους ιδιώτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Το ΔΣ του ΠΦΣ καταδίκασε επίσης την πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων, προειδοποιώντας ότι ήδη οι εταιρείες αποσύρουν σκευάσματα και προωθούν νέα ακριβότερα για να μειώσουν τις τιμές αργότερα, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι έπεσαν οι τιμές.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε την άσκηση κάθε ένδικου μέσου με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με η άσκηση αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως κατ’ αυτής και την εκπόνηση Γνωμοδοτικού Σημειώματος, με το οποίο θα αναλύονται τα επιμέρους νομικά ζητήματα που τίθενται και θα τεκμηριώνονται οι σχετικές ερμηνευτικές επιλογές.

Αμέσως μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Χάγη θα προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου θα γίνει ενημέρωση των φαρμακοποιών αλλά και του κοινού για τις εξελίξεις επί των δύο αυτών ζωτικών θεμάτων και για τις περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε συνδικαλιστικό και σε νομικό επίπεδο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ