Θέλετε να χάσετε κιλά; Βγείτε στο κρύο

  • Iatropedia
Ουδέν καλόν αμιγές κακού. Μπορεί να τουρτουρίζετε από το κρύο αλλά αν θέλετε να χάσετε τα παραπανίσια κιλά που πήρατε στις γιορτές κλείστε το καλοριφέρ.

Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές, η χαμηλή θερμοκρασία, για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση στο σώμα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους.

Όπως υποστηρίζουν, τα ζεστά σπίτια και γραφεία ευθύνονται σε ένα βαθμό που παχαίνουμε. Γι' αυτό προτείνουν να κατεβάσουμε τον θερμοστάτη, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, συνδυάζοντας τη σωματική άσκηση με το να περνάμε τον χειμώνα περισσότερη ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βάουτερ Βαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Trends in Endocrinology and Metabolism», αναφέρουν ότι η χαμηλή θερμοκρασία, για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνει την ενεργειακή κατανάλωση στο σώμα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Η ίδια έρευνα τεκμηριώνει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όταν οι άνθρωποι προσαρμόζουν τη θερμοκρασία των εσωτερικών χωρών ανάλογα με αυτήν που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Μετά από διαβίωση στους 15 βαθμούς μέσα σε ένα κλειστό χώρο για έξι ώρες κάθε μέρα επί δέκα μέρες, οι άνθρωποι εμφάνισαν αύξηση του καφέ λίπους στο σώμα τους (το οποίο «καίει» τις θερμίδες και «γεννά» θερμότητα), ένιωθαν πιο άνετα και τουρτούριζαν λιγότερο.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτα φορά που οι ερευνητές ασχολούνται με την επίδραση του κρύου στο αδυνάτισμα.

Μια προηγούμενη ιαπωνική έρευνα είχε διαπιστώσει μια μείωση στο λίπος του σώματος των ανθρώπων, οι οποίοι είχαν περάσει καθημερινά δύο ώρες σε θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου επί έξι εβδομάδες.