Θάνος Πλεύρης: Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πλεύρης
Πρωτοβουλία, με στόχο τον προβληματισμό και την κινητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των πολιτών για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αναλαμβάνουν ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης -ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο, προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και κινδύνεψε η ζωή του- και ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College Ηλίας Φούτσης, που ταλαιπωρείται εδώ και επτά μήνες από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Ο Θάνος Πλεύρης σε συνεργασία με το New York College και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, διοργανώνουν σήμερα επιστημονική ημερίδα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η ημερίδα είναι το πρώτο βήμα, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώην βουλευτής, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες, όπως η συγκρότηση σε σώμα ατόμων που είναι θύματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Το βλέπω σαν τάμα δικό μου, αφού σώθηκα να σωθούν και άλλοι άνθρωποι», είπε, ενώ με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι ως σύμβουλος δύο υπουργών Υγείας δεν είχε εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, προσθέτοντας ότι ένας στους 10 ασθενείς θα εκδηλώσει λοίμωξη από ήπια έως σύνθετη. «Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δούμε το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσουμε.

«Τον Θάνο Πλεύρη δεν τον χάσαμε, ήταν τυχερός και τον βοήθησε ο Θεός και ο γερός οργανισμός του να επιζήσει από μια κλασική ενδονοσοκομειακή λοίμωξη» είπε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας Πάνος Ευσταθίου,. Έκανε λόγο για ανησυχητικό φαινόμενο, τονίζοντας ότι Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας Υγείας στο θέμα των λοιμώξεων δεν διαφοροποιούνται. Η χώρα μας, είπε ο Πάνος Ευσταθίου,κατέχει από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αναλογίες, 9% των ασθενών θα εκδηλώσει λοίμωξη, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 6%. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, η μη σωστή υγιεινή των χεριών, αλλά και η έλλειψη προσωπικού συμβάλλουν στην αύξηση των λοιμώξεων, είπαν οι ομιλητές.

Η νομοθεσία υπάρχει, το θέμα είναι αν εφαρμόζεται είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, επισημαίνοντας ότι μέσω των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τα αίτια, να εξετάσουν τρόπους καταγραφής των περιστατικών και να προτείνουν καινοτόμες ιδέες αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα των ανθρώπων που ασχολούνται με την Υγεία, αλλά και των πολιτών, είπε από την πλευρά του ο Ηλίας Φούτσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στους επαγγελματίες υγείας για τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λαμβάνουν.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θάνος Πλεύρης: Ευχαριστώ το Θεό για την δεύτερη ευκαιρία – Καλή υγεία σε όσους ευχήθηκαν το θάνατό μου

Η σηψαιμία με λίγα λόγια: Τι είναι ακριβώς – Αίτια, συμπτώματα, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αυτές είναι οι νέες οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Σαρώνουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Πώς προκαλούνται και πώς προλαμβάνονται