Θάνος Πλεύρης: Επίταξη την επόμενη εβδομάδα, να αποφασίσουν οι ιδιώτες – Ανοιχτό για νέα μέτρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν οικειοθελώς τις θέσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, που δοκιμάζεται από το νέο κύμα της πανδημίας, έκανε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σε αντίθετη περίπτωση την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει την εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης των γιατρών, όπως τόνισε.

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, διεμήνυσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά θα αντέξει δήλωσε, επίσης, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων μέτρων, αλλά αυτά δεν θα επηρεάσουν την «κανονικότητα» των εμβολιασμένων, σημείωσε ο ίδιος.

Σημείωσε δε, ότι τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα των 250 ευρώ ανά εφημερία συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση».

Δείτε επίσης: Τηλεδιάσκεψη Πλεύρη με Ιατρικούς Συλλόγους για επιστράτευση ιδιωτών: Σε μία εβδομάδα θα πρέπει να ανταποκριθούν οι γιατροί

Η συνεργασία με τους κλινικάρχες

Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ, θα την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα, τόνισε επίσης ο υπουργός Υγείας, ο οποίος χθες το βράδυ πραγματοποίησε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και κατέληξε σε συμφωνία.

«Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι περισσότερες από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Δείτε επίσης: Πλεύρης: Επέκταση της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές: Έχουν διατεθεί ήδη 650 κλίνες για Covid και non Covid σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Νέα μέτρα αλλά όχι για εμβολιασμένους

Ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτά γιατί δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα. Θα γίνει όμως την επόμενη εβδομάδα.

Ό,τι κι αν αποφασιστεί, είπε, δεν θα αφορά μέτρα που θα διαταράξουν την… «κανονικότητα» των εμβολιασμένων.

Δείτε επίσης: Θωμαΐδης: Με μαζικό εμβολιασμό τρίτης δόσης, μείωση κρουσμάτων σε μία εβδομάδα και κάλυψη 100% από τη Δέλτα

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα, χωρίς να σας πω τι, δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση αλλά στη λογική να αφορούν τον κόσμο που έχει επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

Σε ερώτηση για το εάν έχουν πέσει στο «τραπέζι» ειδικά μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, εξήγησε πως η συζήτηση είναι πιο γενική, δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.