Θάνατος Μιχάλη Βλασταράκου: Συγκλονισμένος ο ιατρικός κόσμος από την ξαφνική απώλεια

  • Γιάννα Σουλάκη
Βλασταράκου
Με συλληπητήρια μηνύματα εκφράζουν τη οδύνη τους για τον ξαφνικό χαμό του γιατρού και πρώην προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκου, συνάδελφοί του γιατροί, αλλά και θεσμικοί παράγοντες του τόπου.

Ο Μιχάλης Βλασταράκος άφησε την τελευταία του πνοή στα 72 του χρόνια, σήμερα Δευτέρα 10/2 στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την Πέμπτη, μετά από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Με ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος:

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, o Μιχάλης Βλασταράκος εισήχθη ξαφνικά την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανευρίσματος. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών, όμως, δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα (10/02/2020).

Τον θάνατο του γιατρού ωτορινολαρυγγολόγου, αλλά του επί σειρά ετών προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με θλίψη ενημερώθηκε για το θάνατο του πρώην προέδρου του ΠΙΣ και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και συναδέλφους του», αναφέρει ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ)

«Με βαθύτατη θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πληροφορήθηκε την απώλεια ενός εκλεκτού και διακεκριμένου μέλους του Ι.Σ.Α., εκλέκτορα στον Π.Ι.Σ.,πρώην Προέδρου του Π.Ι.Σ. και επί σειρά ετών Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών του Ι.Κ.Α. (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) Μιχάλη Βλασταράκου.

Ο Πρόεδρος κ. Πατούλης και τα Μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συναδέλφους του», αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά της εκφράζει με ανακοίνωσή της, στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ.

Τα συλλυπητήρια τους για τον ξαφνικό χαμό του Μιχάλη Βλασταράκου, εκφράζουν και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

«Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ΜΙΧΑHΛ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΥ, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του καθώς και στους οικείους του. Ο ιατρικός κόσμος εκφράζει το σεβασμό του στη μακρόχρονη προσφορά του από τις διάφορες θέσεις ευθύνης και τη βαρυσήμαντη συνδικαλιστική του πορεία στο ανώτατο θεσμικό όργανο του ιατρικού κόσμου. Αιωνία του η μνήμη».

Συλλυπητήρια απέστειλε και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ):

«Το διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Μιχάλη Βλασταράκου, διακεκριμένου επιστήμονα και επί σειρά ετών, εκπροσώπου του ιατρικού κόσμου της χώρας μας. Το ήθος και η ευγένειά του, η σημαντική συνεισφορά του στο διαρκή θεσμικό διάλογο για την Υγεία στη χώρα μας, ας αποτελέσουν παράδειγμα για όλους. Εκφράζουμε τα Θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Βλασταράκος

Γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας, το 1948. ‘Εδειξε ζήλο για τη μάθηση από πολύ νεαρή ηλικία και αργότερα αρίστευσε. Οι κλήσεις του τα ταλέντα του και η κοινωνική του ευαισθησία τον ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά. Ασχολήθηκε συστηματικά με την κοινωνική ζωή του τόπου με την συμμετοχή του σε διάφορους φορείς και οργανώσεις. Η προσφορά του και η δράση του στο έργο του, όμως, επεκτάθηκε και σε άλλους ορίζοντες. Και ως γιατρός ήταν πάντοτε κοντά στον άνθρωπο.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αρεόπολη, αποφοίτησε από Λύκειο Αθηνών το 1966. Απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972. Υπηρέτησε την θητεία του στο Υγειονομικό Σώμα (1973 – 1975). Έκανε την υπηρεσία υπαίθρου στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας 1976. Ειδικεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων και στο Ιπποκράτειο ως ωτορινολαρυγγολόγος (1977 – 1980). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία στην ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική του ENT Hospital of London (1981). Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό στο δρόμο ταχύτητος 100 μέτρων. Χρημάτισε επίσης βοηθός στην Έδρα της Ανατομίας ως αριστούχος φοιτητής.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ανέλαβε υπεύθυνος του ακοολογικού και νευροωτολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” (1981 – 1987). Μη αποδεχόμενος τον διορισμό του στο ΕΣΥ, άσκησε τα ιατρικά του καθήκοντα στον ιδιωτικό χώρο από το 1987.

Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έως το 2019.

Ο Μιχάλης Βλασταράκος αναμφισβήτητα υπήρξε ένας διακεκριμένος επιστήμονας στο χώρο του, αρθρογραφούσε για θέματα επιστημονικά ιατρικά και κοινωνικοπολιτικά. Υπήρξε, επίσης, μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό