Τέταρτη δόση: Δίχτυ προστασίας για 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών λίγο πριν την άρση των μέτρων

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Στη σύσταση για τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δικαιούχοι της δεύτερης αναμνηστικής δόσης είναι επίσης και τα άτομα με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Με την ενίσχυση της θωράκισης των περισσότερο ευάλωτων, η πολιτεία φιλοδοξεί να προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στην κατάργηση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου.

Μετά από διεξοδική ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων που έχουν δημοσιοποιηθεί διεθνώς για την προστασία που προσφέρει -ακόμη και από τις μεταλλάξεις- η δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη κατά σειρά), οι γιατροί της αρμόδιας Επιτροπής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών.

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών θα ανοίξει, ωστόσο, για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Η δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη) μπορεί να γίνεται μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική (τρίτη).

Να σημειωθεί πως η δόση αυτή είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Δεν επηρεάζει, δηλαδή, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που μετά την τρίτη δόση είναι απεριόριστη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά, με τις ηλικιακές ομάδες των δικαιούχων να κατεβαίνουν ανά δεκαετία. Η πλατφόρμα για τα πρώτα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και αργότερα για τους 60-69 ετών.

Νέα δόση εμβολίου για τους ηλικιωμένους μετά από σχεδόν 6 μήνες

Έχει αποδειχθεί πως άτομα πλήρως εμβολιασμένα και τα οποία έχουν μία ή περισσότερες συννοσηρότητες, ή άτομα μεγάλης ηλικίας, αντιμετωπίζουν μετά το πέρας ορισμένων μηνών το πρόβλημα της μείωσης του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αύξηση του κινδύνου νοσηλείας σε νοσοκομείο από επιπλοκές της Covid-19.

Είναι γεγονός, επίσης, πως οι πολίτες άνω των 60 ετών προχώρησαν στην πρώτη ενισχυτική δόση τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου 2021, οπότε έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν περιορίσει την κινητικότητα τους υπό τον φόβο της μόλυνσης από τη νέα υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή Όμικρον 2.

Έτσι, η ανανέωση της ανοσίας με την τέταρτη δόση ήταν αίτημα πολλών ηλικιωμένων, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν όταν η πλατφόρμα ανοίξει, θα επιλέξουν να σπεύσουν να εμβολιαστούν, παρά το γεγονός πως δεν είναι υποχρεωτικό.

Η θωράκιση των ηλικιωμένων και περισσότερο ευάλωτων πολιτών μάλιστα, αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των εμβολιασμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και να δώσει περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην κυβέρνηση, να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων κατά της Covid-19, όπως είναι προγραμματισμένο να γίνει μετά το Πάσχα.

Η σημασία του εμβολιασμού με τέταρτη δόση, στη θωράκιση του ευάλωτου πληθυσμού

Η κατάργηση της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, η μείωση των υποχρεωτικών τεστ στους ανεμβολίαστους, η κατάργηση των self test στα σχολεία και σειρά άλλων μέτρων που αναμένεται να αρθούν, θα αποτελέσουν τη νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα, μετά τις διακοπές του Πάσχα και μέσα στο καλοκαίρι.

Τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η χαλάρωση των μέτρων, όμως, δεν αποκλείεται να αυξήσει τα κρούσματα. Και στόχος είναι, να μην επηρεαστούν σημαντικά οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και οι θάνατοι.

Σημαντικό ανάχωμα σε αυτό, θα αποτελέσει η τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους, αλλά και σε όλους τους ενήλικες, τα παιδιά και τους εφήβους 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών, πάντως, αποδεικνύεται πως η τέταρτη δόση:

1. Διευρύνει την αντισωματική απάντηση: Παράγονται, δηλαδή, αντισώματα που εξουδετερώνουν και νέες παραλλαγές.

2. Ανεβάζει τον τίτλο αντισωμάτων στο αίμα και τους ιστούς (π.χ. στο βλεννογόνο της μύτης), αλλά με μικρή διάρκεια που υπολογίζεται γύρω στους 3 με 4 μήνες.

3. Επεκτείνει τα κύτταρα μνήμης (κυτταρική ανοσία) που προστατεύει από τη βαριά λοίμωξη Covid-19.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, “κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 5 ετών με την χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό”, όπως κατέληξε.