Τέσσερα… άχρηστα «μέρη» του ανθρωπίνου σώματος!

  • Iatropedia
Αν πιστεύετε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι η “τέλεια μηχανή” που έχει εξελιχθεί ιδανικά μέσα στους αιώνες, τότε κάνετε λάθος. Όσο και αν μοιάζουμε στους προγόνους μας, γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία στο σώμα τα οποία μέσα από την εξέλιξη, την πρόοδο και την ραγδαία αλλαγή του τρόπου ζωής μας, είναι πλέον άχρηστα και θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια χαρά και χωρίς αυτά;

Δείτε τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα, άχρηστων μερών του σώματος για τον σύγχρονο άνθρωπο:

Σκωληκοειδής απόφυση

Σπανίως ασχολούμαστε με αυτό το μικρό όργανο, εκτός και αν μάθουμε νέα για κάποιον γνωστό μας που έκανε επέμβαση αφαίρεσής του. Αυτό το μικρό σακουλάκι βρίσκεται εκεί όπου συναντιούνται το παχύ και το λεπτό έντερο, αλλά δεν φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο στην πέψη -τουλάχιστον όχι πια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει απομείνει από τη στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι ακολουθούσαν μια φυτική διατροφή.

“Ουρά” στην σπονδυλική στήλη (κόκκυγας)

Θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω στους αιώνες για να βρούμε τον τελευταίο πρόγονο του ανθρώπου που είχε ουρά. Αυτό που έχει απομείνει μετά από τόσες χιλιετίες, είναι μερικοί συμπιεσμένοι σπόνδυλοι στην βάση της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν καμία λειτουργία του οργανισμού στον σύγχρονο άνθρωπο.

Φρονιμίτες

Κάποτε, αυτοί οι τρίτοι γομφίοι στα δόντια είχαν πιθανώς κάποια λειτουργία. Αλλά, όπως έχει εξελιχθεί το ανθρώπινο στόμα και οι τροφές που ο άνθρωπος χρειάζεται εδώ και αιώνες να αλέσει στα δόντια του, έχουν κάνει το στόμα μικρότερο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για αυτά τα δόντια πλέον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φρονιμίτες βγαίνουν πολύ συχνά προς τα έξω και χρειάζεται επέμβαση για την πλήρη αφαίρεσή τους.

Οι θηλές στο στήθος των αντρών

Όπως είναι γνωστό, οι θηλές στον άνθρωπο έχουν λειτουργία μόνο στο σώμα των γυναικών. Απλά, όλα τα έμβρυα, όταν πρωτοσχηματίζονται μέσα στην μήτρα αναπτύσσουν θηλές, προτού καν διαμορφωθεί το φύλο τους. Παρά το γεγονός ότι οι άντρες δεν χρειάζονται τις θηλές, εντούτοις ορισμένοι άντρες μπορεί να εκκρίνουν γαλάκτωμα από αυτές ή και να αναπτύξουν καρκίνο στον μαστό.

http://www.mnn.com/