Τέλος τα δωρεάν φάρμακα από την 1η Απριλίου!

  • Iatropedia
Από την 1η Απριλίου, όπως όλα δείχνουν, οι φαρμακοποιοί της Αττικής θα προχωρήσουν σε άρση της πίστωσης και στον ΕΟΠΥΥ, λόγω μη καταβολής των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων έως τα τέλη του 2011.

Παρότι ο ΕΟΠΥΥ όπως ανακοίνωσε αποπλήρωσε τις αγορές φαρμάκων για τον Ιανουάριο το 2012, οι φαρμακοποιοί της Αττικής είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, από την 1η Απριλίου.

Ο κλάδος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αλλά και τους συναρμίους υπουργούς, διαμαρτύρεται για τη μη καταβολή οφειλών του περασμένου έτους από τα Ταμεία που στη συνέχεια εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστα Λουράντο, ζήτημα δεν είναι τα χρήματα για την εκτέλεση συνταγών του 2012, καθώς η τρέχουσα δόση αναμένεται να καταβληθεί τη Δευτέρα, αλλά οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων έως τα τέλη του 2011, που αγγίζουν τα 135 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά αναμένεται να προχωρήσουν στη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση και στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται 9.5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι των ασφαλιστικών φορέων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ, ενώ ήδη, οι Φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν διακόψει την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία: Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόροι Επαρχιών, Οίκος Ναύτου, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, ΟΤΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε «στην πλήρη αποπληρωμή όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012».

Όπως διευκρινίζεται «αποπληρώθηκαν όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας για φάρμακα που χορήγησαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Ιανουάριο. Το ποσό που καταβλήθηκε άγγιξε τα 239.686.064 εκατ. ευρώ».

Με αφορμή και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών για χρέη Ταμείων ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι «τηρώντας αυστηρά τις ημερομηνίες, που προβλέπονται από το νόμο, θα αποπληρώσει έγκαιρα τους φαρμακοποιούς και για το μήνα Φεβρουάριο, όπου η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται, ότι θα αγγίξει τα 245 εκατ. ευρώ».