Τέλος στις αυξήσεις των Φαρμάκων – Νέο σύστημα τιμολόγησης

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμάκων
Με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, βάζει φρένο στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων. Μια τροπολογία που είχε προωθήσει προεκλογικά και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει.

Με τη διαδικασία της νέας τιμολόγησης, ουσιαστικά προσδιορίζεται ο τρόπος της ανατιμολόγησης των φαρμάκων, ενόψη της έκδοσης της νέας θετικής λίστας τον Δεκέμβριο. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας πραγματοποιεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι ο τρόπος τιμολόγησης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της Ευρωζώνης, ενώ τονίζεται ότι “δεν θα επιτρέπονται οι αυξήσεις των τιμών”, ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 7%

Αλλαγές υπάρχουν και στις τιμές των γενοσήμων, οι οποίες προσδιορίζονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς. Η τροπολογία καταργεί και το 10% ελάχιστης μείωσης των τιμών των γενοσήμων, καταργώντας προηγούμενη διάταξη η οποία προέβλεπε ότι «αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75%  του αντίστοιχο προϊόντος αναφοράς».

Στόχος της νέας διαδικασίας ανατιμολόγησης είναι η μεθόδευση σημαντικής εξοικονόμησης της δαπάνης, ώστε να υπάρξει μείωση του clawback, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας.

Επίσης, με την νέα τροπολογία Κικίλια, θα επισπευσθεί η τιμολόγηση και κυκλοφορία και νέων σκευασμάτων όπως γενόσημα, και τα biosimilars που αναμένουν εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο να λάβουν έγκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν