Τέλος στις αυξήσεις των Φαρμάκων – Νέο σύστημα τιμολόγησης

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμάκων
Με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, βάζει φρένο στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων. Μια τροπολογία που είχε προωθήσει προεκλογικά και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει.

Με τη διαδικασία της νέας τιμολόγησης, ουσιαστικά προσδιορίζεται ο τρόπος της ανατιμολόγησης των φαρμάκων, ενόψη της έκδοσης της νέας θετικής λίστας τον Δεκέμβριο. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας πραγματοποιεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι ο τρόπος τιμολόγησης θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της Ευρωζώνης, ενώ τονίζεται ότι “δεν θα επιτρέπονται οι αυξήσεις των τιμών”, ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 7%

Αλλαγές υπάρχουν και στις τιμές των γενοσήμων, οι οποίες προσδιορίζονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς. Η τροπολογία καταργεί και το 10% ελάχιστης μείωσης των τιμών των γενοσήμων, καταργώντας προηγούμενη διάταξη η οποία προέβλεπε ότι «αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75%  του αντίστοιχο προϊόντος αναφοράς».

Στόχος της νέας διαδικασίας ανατιμολόγησης είναι η μεθόδευση σημαντικής εξοικονόμησης της δαπάνης, ώστε να υπάρξει μείωση του clawback, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας.

Επίσης, με την νέα τροπολογία Κικίλια, θα επισπευσθεί η τιμολόγηση και κυκλοφορία και νέων σκευασμάτων όπως γενόσημα, και τα biosimilars που αναμένουν εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο να λάβουν έγκριση.