Τέλος γιατροί πρώην ΙΚΑ-οδηγοί νοσοκομείων! Ασθενείς στον αέρα

  • Iatropedia
Με το κιάλι θα βλέπουν πλέον τους οδηγούς στα δημόσια νοσοκομεία το εππομενο διάστημα οι ασθενείς καθώς ξεκίνησε η διαθεσιμότητά τους μέχρι να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ. Αντίστοιχα ξεκίνησε και η διαθεσιμότητα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς του πρώην ΙΚΑ οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα μείνουν στο δημόσιο σύστημα ή αν θα επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα και τα ιατρεία τους.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Η αιφνίδια όμως αυτή διαθεσιμότητα χωρίς να υπάρχει κατάλληλα προετοιμασία στο ΕΣΥ έχει προκαλέσει ήδη πολλά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Στα νοσοκομεία όπου εργάζονται γιατροί του πρώην ΙΚΑ που πήραν …φύλλο πορείας, οι εφημερίες δε βγαίνουν. Ασθενείς αναγκάζονται να αλλάξουν νοσοκομείο για να εξυπηρετηθούν καθώς πολλές κλινικές δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν με το λιγοστό ιατρικό προσωπικό.

Παρ αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κάνει πίσω καθώς σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου αρνήθηκε να τροποποιήσει τη ρύθμιση, παρότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ μπαίνουν για δεύτερη φορά σε διαθεσιμότητα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν μεταξύ άλλων από τον υπουργό Υγείας να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν από το ΕΣΥ σε 8 μήνες οπότε και θα γίνει η αξιολόγησή τους.

Ειδικότερα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης Αττικής (ΕΝΙΜΑΑ) θεωρεί ότι: “η διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με τη βίαιη αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων (καθολική εφαρμογή της αποκλειστικής απασχόλησης) θα εξωθήσει πολλούς έμπειρους ιατρούς εκτός ΕΣΥ επιδεινώνοντας τη λειτουργία πολλών Νοσοκομείων αιχμής στην Αθήνα όπως:

το Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το «Σισμανόγλειο», ο «Ευαγγελισμός», ο «Άγιος Σάββας», το «Αγία Όλγα» το «ΚΑΤ», το «Ασκληπιείο Βούλας» το «Ελενα Βενιζέλου» το «Λαικό» και ο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάποια από αυτά καθίσταται αδύνατη η λειτουργία τους, σε άλλα κλείνουν ειδικά τμήματα και σε όλα επηρεάζεται σοβαρά το πρόγραμμα εφημερίας”.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΝΙΜΑΑ Ευριπίδης Μπιλιράκης : “Οι Ιατροί που βγαίνουν στη διαθεσιμότητα είναι έμπειροι νοσοκομειακοί, ηλικίας 50-60 ετών, προέρχονται από τα πρώην Νοσοκομεία του ΙΚΑ και έχουν ήδη από το 2011 ενσωματωθεί στις δομές του ΕΣΥ.

Αμείβονται με μικρότερες αμοιβές, οι περισσότεροι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και εφάπαξ από το Δημόσιο ενώ όσοι διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αποδίδουν μεγάλα ποσά για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό που απασχολούν σε εποχή μεγάλης ανεργίας”.

Σοβαρά προβλήματα όμως καταγράφονται ήδη στο ΕΣΥ εξαιτίας και της διαθεσιμότητας των οδηγών καθώς πλέον δεν υπάρχει κανείς για να μεταφέρει από τρόφιμα μέχρι υγειονομικό υλικό και αίμα.

Είναι ενδεικτικό της προχειρότητας των ενεργειών του υπουργείου υγείας το γεγονός ότι αναζητούνται την τελευταία στιγμή εργαζόμενοι νοσοκομείων που να έχουν …δίπλωμα οδήγησης για να κάνουν τη δουλειά των οδηγών που απομακρύνονται. Κάτι βέβαια που δε γίνεται αποδεκτό από τα συνδικαλιστικά όργανα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπλακ άουτ σήμερα στην Υγεία! Χωρίς νοσοκομεία, φαρμακεία, ΕΚΑΒ

Γιατροί a la carte στο ΕΣΥ! Έρχεται προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών

Colpo grosso για κρυφή αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα! Νέο χαράτσι για ασθενείς

Στους ιδιώτες γιατρούς οι ασθενείς! Γυρνούν την πλάτη στο ΠΕΔΥ του Άδωνι