Τελικά..οι Γερμανοί είναι φίλοι μας: Τι λέει για το ΕΣΥ ο Γερμανός παρατηρητής στην Ελλάδα!

  • Iatropedia
Τα κακώς κείμενα του Εθνικού Συστήματος Υγείας περιγράφει ο εντεταλμένος του γερμανικού υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Τσέλερ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία, φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη, υποχρηματοδότηση και πάνω από δυο εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι είναι μεταξύ άλλων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στην χώρα μας όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι οξύτερα

«Δεν μπορεί να βαθμολογηθεί η κατάσταση, αφού είναι καταστροφική» απαντά σε ερώτηση της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, σχετικώς με τη βαθμολογία που θα έδινε στο ελληνικό σύστημα υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμάκου και Ιατρικών Προϊόντων Βάλτερ Σβερτφέγκερ και τον εμπειρογνώμονα για ασφαλιστικά θέματα Ρολφ-Ντίτερ Μούλερ είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, την Ομάδα Δράσης, την διοίκηση του ΠΕΔΥ, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και γιατρούς σε ελληνικά νοσοκομεία.

Μάλιστα ο κ.Τσίλερ επισημαίνει ότι « οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί» ενώ διευκρινίζει ότι «πρέπει να πω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα''.

Ως ένα από τα σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει τον χώρο της υγείας ο κ Τσίλερ αναφέρει τη φαρμακευτική δαπάνη και προτείνει ως λύση τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων.

«Όταν εμείς στη γερμανική αγορά χρησιμοποιούμε σε ποσοστό 80% γενόσημα και στην Ελλάδα μόλις το 10%, και με τα γενόσημα αυτά κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα. Δεν είναι σε βάρος της ποιότητας.

Στο σημείο αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για την ίδια δραστική ουσία, αλλά από άλλη εταιρεία. Και εάν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ασφάλεια για παρασκευάσματα που μας έρχονται από άλλες ηπείρους, μπορούμε να προμηθευτούμε γενόσημα από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι εγγυημένα..

Εξάλλου, υπάρχουν και Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο» δήλωσε. Όταν δε, του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι στον χώρο του φαρμάκου υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται σθεναρά στα γενόσημα, χρησιμοποιώντας ως πάτημα την αρνητική εικόνα τους στην κοινή γνώμη, πρότεινε εκστρατείες ενημέρωσης για την ασφάλεια των γενοσήμων και, εάν δεν επιτύχουν, να καλύπτεται η διαφορά του κόστους από τον ιδιώτη, όπως γίνεται στη Γερμανία.

Άνεργοι

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσέλερ στον μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων ανέργων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο θα ασφαλίζονται πλέον δωρεάν.

Προτείνει μάλιστα να εφαρμοστεί το γερμανικό σύστημα «της κατ’ αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρησης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να ξέρει το νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον ασφαλιστικό οργανισμό», αν και αναγνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη.

«Χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά το υπουργείο Υγείας βλέπει πολύ θετικά την πρόταση» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον αέρα το Κέντρο Δηλητηριάσεων! Ξέμεινε από προσωπικό

Αυτόν τον ΕΟΠΥΥ ποιος θα τον σώσει; Τι αναζητά απεγνωσμένα ο Βορίδης

Ωράριο γιατρών με αλλαγές Βορίδη! Τι δήλωσε για το 48ωρο στο ΕΣΥ

Έκλεισε η συμφωνία Βορίδη-τρόικας για φαρμακοποιούς! Τι χάνουν -τι κερδίζουν