Τα μικρόβια και ο άνθρωπος! Νέο βιβλίο

  • Iatropedia
Τα μικρόβια και ο άνθρωπος» τιτλοφορείται το βιβλίο δύο αξιόλογων επιστημόνων του ομότιμου καθηγητή μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Λεγάκη και του αναπληρωτή καθηγητή μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Χατζηπαναγιώτου

Το νέο αυτό βιβλίο προσεγγίζει την έννοια των μικροβίων από όλες τις πλευρές, μια και δεν υπάρχουν μόνο τα παθογόνα, όπως γνωρίζουμε, αλλά υπάρχουν και τα «καλά» μικρόβια, τα οποία είναι κατά πολύ περισσότερα από τα πρώτα και έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη και φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος υπολογίζεται περίπου σε εβδομήντα πέντε τρισεκατομμύριο και ο αριθμός των μικροβίων είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τον προηγούμενο, τότε συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο μικρόκοσμος αποτελεί ένα ιδιαίτερο απέραντο σύμπαν, αναπόσπαστο τμήμα του οργανισμού μας!

Το βιβλίο, αποτελώντας έναν οδηγό για κάθε σπίτι, καταφέρνει να λειτουργεί συμβουλευτικά τόσο για την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων όσο και για την αποφυγή ψυχοπαθολογικών καταστάσεων, όπως η μικροβιοφοβία.

Παράλληλα, τονίζεται η μεγάλη σημασία της διατήρησης της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας, ενώ περιγράφονται σε μεγάλη έκταση οι τρόποι αποφυγής των παθογόνων μικροβίων και της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Η αποφυγή της πολυσυγγραφικότητας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ροή του βιβλίου και κάνει εμφανές το ότι οι δύο καθηγητές συνεργάστηκαν άψογα καταφέρνοντας να «μπει» ο ένας στο μυαλό του άλλου!

Εμείς, εκτός από καλοτάξιδο, ευχόμαστε, αυτού του είδους τα βιβλία, να γεμίζουν τις βιβλιοθήκες των σχολείων βοηθώντας τα νέα παιδιά να ενημερώνονται τόσο για τις ανακαλύψεις της ιατρικής όσο και για το «δίδυμο» δημόσια υγεία-πρόληψη, η γνώση των οποίων βοηθάει στην υγειονομική «θωράκιση» της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Που χτυπά το χάι- τεκ άγχος;

Μυστικά καλής υγείας μόνο για γυναίκες!

Οι ιώσεις..κυνηγούν τους δικυκλιστές!