Τα μαζεύουν απο τον ΕΟΠΥΥ για το προσδόκιμο ζωής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ επανήλθε σήμερα στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάγκη εκτίμησης του προσδόκιμου επιβίωσης ασθενών προκειμένου να τους χορηγηθεί το κατάλληλο φάρμακο. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί το συγκεκριμένο σημείο που «όπως αποδείχθηκε υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας και παράλληλα θα διατηρηθούν οι δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθεί ο ογκολογικός ασθενής».

Έτσι ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα «στην αναμόρφωση του συγκεκριμένου τύπου γνωμάτευσης, τροποποιώντας την παράμετρο, για το προσδόκιμο ζωής ογκολογικών ασθενών ως προϋπόθεση για τη χορήγηση φαρμάκου».

Την άμεση αντίδραση του ΕΟΠΥΥ, είχαν προκαλέσει τα ερωτήματα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σχετικά με την αναγραφή στη συνταγή ασθενούς, του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσής του, προκειμένου να του εγκριθεί ογκολογικό φάρμακο υψηλού κόστους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως ανέφερε, είχε πληροφορηθεί ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Για τον συγκεκριμένο ασθενή, ο ΕΟΠΥΥ είχε απαντήσει ότι εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ζητούσε τελικά το προσδόκιμο ζωής…

ΗΔΙΚΑ: Πουθενά στο σύστημα συνταγογράφησης δεν αναφέρεται ο όρος «προσδόκιμο ζωής»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο φάκελος ήταν ελλιπής αλλά αν χρησιμοποίησαν την έκφραση «προσδόκιμο ζωής» δεν είναι δόκιμο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν