Τα μανιτάρια…»δηλητηριάζουν» το Κέντρο Δηλητηριάσεων! Ξεχασμένο και χωρίς προσωπικό

  • Iatropedia
Μπορεί το υπουργείο υγείας να επικαλέσθηκε το Κέντρο Δηλητηριάσεων της χώρας για να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα με τα άγρια μανιτάρια αλλά αυτό εδώ και καιρό λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει όλη την επικράτεια. Τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο καιρό, αυξάνονται κατακόρυφα τα περιστατικά δηλητηριάσεων από την κατανάλωση άγριων μανιταριών σε όλη τη χώρα, το μοναδικό κέντρο είναι αποδυναμωμένο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όλο το προηγούμενο διάστημα κι ενώ καταγράφονταν αύξηση των περιστατικών δηλητηριάσεων, το μοναδικό κέντρο που εξυπηρετεί όλη τη χώρα αδυνατεί να λειτουργήσει.

Και για του λόγου του αληθές, τον τελευταίο μήνα, (από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα), έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε ένας θάνατος 44χρονης γυναίκας, ενώ ένα παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνομένο σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Δραματικές ελλείψεις

Η δραματική έλλειψη γιατρών κάνει τους υπευθύνους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του και το φθινόπωρο.

Το λιγοστό προσωπικό δεν μπορεί πια ούτε στα τηλεφωνήματα να ανταποκριθεί καθώς οπι ελάχιστοι εργαζόμενοι τρέχουν και δε φθάνουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο Δηλητηριάσεων αναμένουν ακόμη προσλήψεις από το 2010!

Και το χειρότερο είναι πως ενώ θα έπρεπε να εργάζονται τουλάχιστον 10 γιατροί σήμερα εφημερεύουν μόλις τέσσερις.

Θα έπρεπε να εφημερεύουν τουλάχιστον 6 γιατροί σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου με συνεχείς οχλήσεις τους στους αρμόδιους του υπουργείου υγείας αλλά μέχρι στιγμής φωνή βοώντος…

Ακόμη περιμένουν

Αντίστοιχα και με τους φαρμακοποιούς. Από τους 3 φαρμακοποιούς που θα έπρεπε να υπάρχουν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων σήμερα υπάρχει μόνο ένας καθώς οι υπόλοιποι δύο είναι σε απόσπαση!

Και είναι άγνωστο εάν το πρόβλημα θα λυθεί το επόμενο διάστημα καθώς ακόμη και επικουρικοί γιατροί που κατά καιρούς διορίζονται, δεν πηγαίνουν ποτέ να καλύψουν τη θέση.

Οι λιγοστοί εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση καθώς ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και εξαιτίας της αύξησης των τουριστών, τα περιστατικά δηλητηριάσεων αυξάνονται κατακόρυφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις θέσεις τους για την άσκηση προσομοίωσης στο Αμ.Φλέμινγκ! Οι ελλείψεις προσωπικού και τα μέτρα για τον Έμπολα

Άγριο παρασκήνιο για τον πρόεδρο του ΙΣΑ! Οι συμμαχίες και τα προγνωστικά

Έρχονται διορθώσεις τιμών στα φάρμακα! Ποια ακριβαίνουν και ποια παίρνουν τιμές

Ο Έμπολα φέρνει προσλήψεις! Τι ανακοίνωσε ο Βορίδης