Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ: Πιθανή η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 9 μήνες- Σύμφωνη η Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να συμμετέχει από την πλευρά της Ελλάδας. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για τη λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, στους 9 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πιθανότητα να αποφασιστεί η λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού 9 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως η θέση της ελληνικής πλευράς ταυτίζεται με την πρόταση της Κομισιόν. Και συγκεκριμένα, να ισχύει η λήξη του 9μηνου από τις 10 Ιανουαρίου και μετά. Όταν θα ανοίξουν τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε..

Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα την ενισχυτική δόση, και άρα τη λήξη των Covid Pass για διάφορες δραστηριότητες ακόμη και νωρίτερα από το εννεάμηνο.

«Από την πλευρά της Ελλάδος, θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα που έχουμε λάβει και τα οποία έχουν να κάνουν με περιορισμούς, ειδικά για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+ και δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, θα επισημάνουμε την ανάγκη επέκτασης της ενισχυτικής (τρίτης) δόσης σε όλους τους πολίτες, ενώ πιστεύουμε ότι θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε συγκεκριμένα σήμερα πριν από την εισαγωγική ομιλία του.

Μιλώντας σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, σημείωσε πως το τελευταίο δεκαήμερο το τέταρτο κύμα δείχνει να επιπεδώνεται, αν και τα κρούσματα βρίσκονται σε πορεία σταθεροποίησης και σχετικής μείωσης. Όσο για την επιβολή lockdown, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι εκτός των προθέσεων της κυβέρνησης ένα τέτοιο μέτρο, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Κι αυτό παρά την πολύ υψηλή πίεση στις ΜΕΘ.

  Κυριακίδου: Πιο δύσκολη η επιδημία λόγω της παραλλαγής Όμικρον

H EE παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε είναι ότι αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που συνεχώς εξελίσσεται με την παραλλαγή Όμικρον»,  σημείωσε η κ. Κυριακίδου προσερχόμενη στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας.

«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση με την πανδημία της COVID-19 σε όλα τα κράτη-μέλη, η οποία έγινε ιδιαίτερα δύσκολη με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον», είπε.

Παράλληλα επισήμανε ότι θα καλέσει τους υπουργούς Yγείας να κλείσουν «το κενό ανοσοποίησης» και υπογράμμισε την ανάγκη χρήσης μη φαρμακευτικών μέτρων, όπως μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση, όπου χρειάζεται.

Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι οι Υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν «τις αναθεωρημένες εντολές του ΕΜΑ, του ECDC, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον καρκίνο, τη στρατηγική για τα φάρμακα και την HERA. Πρόκειται για αναπόσπαστους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και αυτός είναι ο δρόμος που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά: να εργαζόμαστε μαζί με αλληλεγγύη και προετοιμαζόμενοι για το μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν