Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι λήψεις DNA – Σε ξενοδοχεία οι συγγενείς των θυμάτων

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
Αποχώρησαν οι συγγενείς των θυμάτων και αγνοουμένων από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία λήψης γενετικού υλικού.

Σε ξενοδοχεία θα καταλύσουν αυτή τη δύσκολη νύχτα, οι συγγενείς των θυμάτων και αγνοουμένων, που έζησαν ένα δραματικό 24ωρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, περιμένοντας ένα σημείο ζωής από τους δικούς τους που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία του «θανάτου», η οποία συγκρούστηκε με άλλη αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Οι 38 νεκροί που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί είναι κυρίως νεαρά παιδιά, ηλικίας από 20 έως 30 ετών. Για το λόγο αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ειδικά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας έκαναν τις λήψεις γενετικού υλικού από τους συγγενείς, το οποίο παραδόθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία. Το έργο της ταυτοποίησης των σορών θα γίνει με τη μέθοδο αναγνώρισης DNA.

Δείτε επίσης – Νοσοκομείο Λάρισας: 38 αταυτοποίητες σοροί – Λαμβάνουν DNA από τους συγγενείς για αναγνώριση

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι αυτή τη στιγμή, ελήφθησαν 25 δείγματα από αντίστοιχους συγγενείς, ενώ μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί μόνο μία σορός. 

Τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν εντός του επόμενου 24ωρου.

Οι λήψεις δειγμάτων DNA θα συνεχιστούν και αύριο, καθώς υπάρχουν αρκετά αταυτοποίητα υπολείμματα και ανθρώπινα μέλη, τα οποία οι ιατροδικαστές θα κληθούν να ταυτοποιήσουν.

Οι περισσότερες από τις 38 σορούς που περισυνελέγησαν από το ΕΚΑΒ από τον τόπο του δυστυχήματος, δεν αναγνωρίζονται, καθώς έχουν σοβαρά εγκαύματα και τραύματα, για τον λόγο αυτό οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να μην υποβάλλουν τους συγγενείς στο μαρτύριο της αναγνώρισης.

Ειδικά κλιμάκια με ψυχολόγους και ψυχίατρους παρέχουν σημαντική ψυχολογική φροντίδα και υποστήριξη σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων και αγνοουμένων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος και μέχρι αυτήν την ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη. 

Στο έργο του συντονισμού επικεφαλής της αποστολής είναι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.