Νοσοκομείο Λάρισας: 38 αταυτοποίητες σοροί – Λαμβάνουν DNA από τους συγγενείς για αναγνώριση

  • Γιάννα Σουλάκη
Τέμπη
Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, μόνο ένας νεκρός έχει αναγνωριστεί. Όλες οι άλλες σοροί που περισυνελέγησαν από το ΕΚΑΒ από τον τόπο του δυστυχήματος, δεν αναγνωρίζονται. Οι περισσότεροι νεκροί έχουν σοβαρά εγκαύματα και για τον λόγο αυτό οι περίπου 30 συγγενείς που βρίσκονται επιτόπου δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Στο Νοσοκομείο Λάρισας, βρίσκονται κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και παίρνουν γενετικό υλικό από τους συγγενείς, το οποίο χρησιμοποιεί η ιατροδικαστική υπηρεσία για να ταυτοποιήσει τις σορούς με τη μέθοδο της αναγνώρισης DNA.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη. Επίσης στο έργο του συντονισμού επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ενημερώνονται και συντονίζουν τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων και της ενημέρωσης των συγγενών τους.

Από την Αθήνα έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και κλιμάκια από ψυχολόγους.

«Έως 1.300 βαθμοί Κελσίου στα πρώτα βαγόνια»

Την κατάσταση στο σημείο του δυστυχήματος περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε: «Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, το βαγόνι – εστιατόριο βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Από τη σύγκρουση ξέσπασε φωτιά, η οποία ανέβασε τη θερμοκρασία έως και σε 1.300 βαθμούς Κελσίου, που σημαίνει ότι είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των σορών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται σε 36 αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Νοσηλεύονται 72 εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ. Αυτήν την ώρα, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι».

Κώστας Καραμανλής: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Εντωμεταξύ, μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής,

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, η παραίτησή του ήταν κάτι που ένιωσε καθήκον του «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».