Στρεπτόκοκκος: Τι δηλώνουν οι ειδικοί – «Σαφάρι» στην TV για να αποδώσουν την πραγματική διάσταση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στρεπτόκοκκος
Με τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και σήμερα, γιατροί ενημερώνουν σωστά το κοινό και ηρεμούν την κατάσταση.

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός μικρού παιδιού από στρεπτόκοκκο έχει ανησυχήσει τον κόσμο. Έτσι πολλοί γιατροί εμφανίζονται στις τηλεοπτικές εκπομπές για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση και να περιγράψουν το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση.

Σπύρος Μαζάνης: «Δεν χρειάζεται πανικός, είναι το γνωστό στέλεχος του στρεπτόκοκκου»

Ο Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο. Στην Ελλάδα έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ενώ θετικά στη λοίμωξη έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του την Κυριακή από στρεπτόκοκκο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

«Δεν χρειάζεται πανικός, είναι το γνωστό στέλεχος του στρεπτόκοκκου»

Ο παιδίατρος ξεκαθάρισε σχετικά με τον στρεπτόκοκκο: «Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Είναι ένα στέλεχος που είναι ήδη γνωστό, ο κόσμος το ξέρει ως οστρακιά. Καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν από στρεπτόκοκκο».

Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει αμυγδαλίτιδα και ωτίτιδα. Επίσης, μπορεί να κάνει πνευμονία και μπορεί να κάνει και δερματικές παθήσεις. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο και την αναπνοή.

Συνήθως το μικρόβιο το έχουν οι ενήλικες ως φορείς και το μεταδίδουν στα παιδιά.

Πρόκειται για ένα «ύπουλο» μικρόβιο, όπως ανέφερε ο παιδίατρος, γιατί ξεκινάει με συμπτώματα μία απλής ίωσης, αλλά είναι κεραυνοβόλο μικρόβιο και σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή να μπει μέσα στο αίμα και να φθάσει σε όργανα που δεν πρέπει να είναι.

«Υπάρχει μία αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022»

Το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο κ. Μαζάνης είναι ότι το εν λόγω μικρόβιο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με αντιβίωση και σημείωσε ότι υπάρχει μία έξαρση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου από τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Οι γονείς να ξέρουν όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στο λαιμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο», υπογράμμισε ο Σπύρος Μαζάνης.

Οι έγκυες και τα μωρά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Παιδίατρος Μάριος Ανδρέου: «Άμεσα στον γιατρό εάν ο πυρετός συνεχίζει δύο 24ωρα μετά την αντιβίωση»

Κρίσιμος είναι ο χρόνος αντίδρασης για την υγεία του ατόμου που έχει προσβληθεί από στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με τον παιδίατρο Μάριο Ανδρέου ο οποίος μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ αποσαφήνισε τα «γκρίζα» σημεία που υπάρχουν.

Ο γιατρός εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα μέσω σταγονιδίων σε μικρούς και μεγάλους ωστόσο τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα.

Οι περισσότεροι μπερδεύονται γιατί, όπως εξήγησε, το μικρόβιο προσβάλει τις αμυγδαλές. Για τον λόγο αυτό απαιτείται άμεση κλινική εξέταση από τον παιδίατρο και strep – test ώστε να εξακριβωθεί άμεσα αν το παιδί έχει στρεπτόκοκκο

Στην περίπτωση που βγει θετικό το τεστ χορηγείται αντιβίωση για δέκα ημέρες και στη συντριπτική πλειοψηφία το μικρόβιο «σκοτώνεται».

Υπάρχει ωστόσο και ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ο οποίος ενδέχεται όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες να αποβεί μοιραίος (πχ. εάν το άτομο που νοσεί είναι ανοσοκατεσταλμένο ή έχει κι άλλες ιώσεις).

Στην περίπτωση αυτή, ο παιδίατρος ζήτησε την προσοχή των γονιών σημειώνοντας πως εάν ένα παιδί έχει πάρει αντιβίωση ωστόσο ο πυρετός δύο 24ωρα μετά συνεχίζεται, τότε απαιτείται άμεσα η μεταφορά στο νοσοκομείο.

Ο κ. Ανδρέου, εξήγησε ότι πάντα υπήρχαν μικροβιακές λοιμώξεις που οδηγούσαν στο θάνατο από ανάλογα μικρόβια όπως του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν όμως εξαλειφθεί λόγω εμβολίων.

Στρεπτόκοκκος: Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για συμπτώματα, μετάδοση και αντιμετώπιση

Ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

Συχνότερα τα περιστατικά φέτος – Όχι βαρύτερα τα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές

Λίγο αργότερα ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε και στην ΕΡΤ, στην πρωινή εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως επισήμανε ως βασική υπόθεση των γιατρών, χωρίς όμως να μπορούν να την επαληθεύσουν ακόμη είναι ότι «τα περιστατικά φέτος είναι συχνότερα αλλά τα συμπτώματα δεν είναι βαρύτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές». «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν έντονη γενετική προδιάθεση σε λοιμώξεις», επισήμανε. Ενημέρωσε για τα συμπτώματα που πρέπει να ενεργοποιήσουν τους γονείς ενώ σημείωσε πως «Με μια απλή αντιβίωση το παιδί που νοσεί θα πάει πολύ καλά».

Όπως εξήγησε: «Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα».

«Φέτος φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη συχνότητα» σημείωσε και ανέφερε πως αυτό το γνωρίζουμε κυρίως από την Αγγλία όπου επιτηρείται στενά. Στην Αγγλία έχουν μετρήσει περίπου επτά θανάτους, από αυτό διεισδυτική νόσο σε παιδιά. Οι 7 θάνατοι ανά 10.000.000 πληθυσμού είναι περίπου ότι βλέπουμε και στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Φέτος έχουμε περισσότερα κρούσματα «αντισταθμιστικά» επειδή τις προηγούμενες χρονιές είχαμε λιγότερα, ανέφερε ως μία από τις υποθέσεις για την αύξηση καθώς όπως ανέφερε «δεν έχουμε ακριβή απάντηση»

Ωστόσο, όπως τόνισε «αυτό δεν σημαίνει ότι περνάνε τον στρεπτόκοκκο βαρύτερα επειδή δεν τον πέρασαν τις προηγούμενες χρονιές».

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

«Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή, είναι οι καρκινοπαθείς, είναι οι νεφροπαθείς, είναι οι διαβητικοί και υπάρχουν και κάποιες γενετικές προδιαθέσεις που τις οποίες οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουμε. Συνήθως κάποιοι που έχουν πολύ έντονη γενετική προδιάθεση έχουν πολλές λοιμώξεις όταν είναι σε μικρή ηλικία» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία

«Το βασικό στοιχείο της στρεπτοκοκκική λοίμωξης είναι ο πυρετός. Υψηλός πυρετός. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πρησμένες αμυγδαλές, πυώδης αμυγδαλίτιδα. Ένα παιδί που έχει πρησμένες αμυγδαλές έχει υψηλό πυρετό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδίατρος και να δει αν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Η αντιβίωση που παίρνουν είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχουμε κάποια ανησυχία ότι δεν θα πιάσει η αντιβίωση. Δεν έχουμε δει ποτέ αντοχή στον συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο».

Ωστόσο τόνισε ότι «σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα τα πολύ βαριά συμπτώματα όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο».

«Εάν ένα παιδί έχει κακουχία, δεν αισθάνεται καλά και ο πυρετός επιμένει μιλάμε πάλι με τον παιδίατρο και αυτός μας κατευθύνει» ανέφερε.

Παιδίατρος-πνευμονολόγος Δήμος Γίδαρης: Χρειάζεται εγρήγορση και όχι πανικός

Επίσης στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» εμφανίστηκε ο παιδίατρος-πνευμονολόγος & μέλος Δ Σ. Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Θεσσαλονίκης, Δήμος Γίδαρης, όπου μίλησε για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου σε παιδιά στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, τα περιστατικά είναι συνήθως ήπια και πολύ σπανιότερες οι διεισδυτικές λοιμώξεις που φέτος είναι ελαφρώς αυξημένες στην Ε.Ε, σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο κ. Γίδαρης είπε ότι τα σημάδια που προειδοποιούν για τον στρεπτόκοκκο, είναι ο πυρετός, η αμυγδαλίτιδα που χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαταποσία, εξανθήματα στο σώμα, ενώ η δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης μπορεί να δώσει άμεσα αποτέλεσμα. Αν το στρεπ τεστ βγει αρνητικό αλλά η κακή κλινική εικόνα παραμένει, πρέπει να γίνει καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για επιβεβαίωση του αποτελέσματος, είπε, ενώ συνέστησε να αερίζονται καλά οι χώροι και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, τα τεστ στρεπτόκοκκου υπάρχουν στα φαρμακεία εδώ και αρκετό καιρό, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε επίπεδο πληροφόρησης, μετά και τα τελευταία περιστατικά, με την έγκαιρη διάγνωση να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί, αν δεν ληφθεί έγκαιρα αντιβίωση, να προκαλέσει σπειραματονεφρίτιδα, ρευματικό πυρετό ή ακόμη και ενδοκαρδίτιδα.

Πηγές: https://www.megatv.comhttps://www.skai.grhttps://www.ertnews.gr (1)https://www.ertnews.gr (2)

φωτό: iStock