Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης» – «Έμφαση στην πρόληψη» ζήτησε ο πρωθυπουργός

  • Γιάννα Σουλάκη
Δοξιάδης
Το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας "Σπύρος Δοξιάδης" το οποίο δίνει έμφαση στην πρόληψη, συζητήθηκε πρώτο στη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «Είναι πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα αν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση». Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» θα εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση τα επόμενα 24ωρα.

H παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία το οποίο υλοποιεί μια βασική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» και αφορά στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης που συνδέεται άρρηκτα με ένα νέο σύγχρονο υγιεινό τρόπο ζωής.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση σε ζητήματα
πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και περιλαμβάνουν:

i) Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης
(ΕΠΠΣΑΥΔ),
ii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ),
iii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ),
iv) To Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καπνίσματος, που ήδη εφαρμόζεται.
v) Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με καθιέρωση μεταξύ άλλων
προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού, με δωρεάν
μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 39 ετών.
vi) Το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ).
vii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά
Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ).

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, όταν μιλάμε για δημόσια υγεία στην Ελλάδα αναφερόμαστε αποκλειστικά στα νοσοκομεία και δεν συζητάμε καθόλου το πολύ σημαντικό ζήτημα της πρόληψης.