Στο πλευρό των Δημόσιων νοσοκομείων οι ιδιωτικές εταιρίες

  • Iatropedia
Ένα από τα σαράκια που κατατρώνε το ΕΣΥ είναι το θέμα της μη ορθής διαχείρισης των νοσοκομειακών υλικών. Καθημερινά το iatropedia.gr, με εκτενή ρεπορτάζ γράφει για κάθε νοσοκομείο της χώρας που παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα τέτοιου είδους. Καθημερινά το πρόβλημα της διαχείρισης νοσοκομειακών υλικών αυξάνεται. Θύματα σε αυτόν την παράνοια είναι μόνο οι ασθενείς. Μια ιδιωτική εταιρία που υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΕΣΥ, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του.

Με μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα μεταξύ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Πάτρας (ΠΓΝΠ), της Novartis Hellas και της Βρετανικής Εταιρίας Unipart, ίσως τα πράγματα βελτιωθούν και ίσως η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, να είναι η λύση στο χώρο της υγείας.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι ο Εκσυγχρονισμός της Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΠΓΝΠ, μια πρωτοβουλία που θα συμβάλει ουσιαστικά στον εξορθολογισμό της διαδικασίας εφοδιασμού του Νοσοκομείου και θα επιφέρει πολλαπλά χρηματοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για ένα νέο, πρωτοποριακό, πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο συμβάλλει στην περιστολή των δαπανών που αφορούν σε προμήθειες και διασφαλίζει την έγκαιρη παραλαβή και διάθεση των υλικών. Κι όλα αυτά με διαφάνεια, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Εδώ και σχεδόν πέντε εβδομάδες, η μέθοδος Unipart εφαρμόζεται πιλοτικά στο Αιμοδυναμικό Τμήμα και στο Τμήμα της Επεμβατικής Ακτινοβολίας του Νοσοκομείου και τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνονται εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι τώρα από την παραγγελία μέχρι την παραλαβή των υλικών μεσολαβούσαν δώδεκα εβδομάδες, με την εφαρμογή της μεθόδου θα απαιτείται μόλις μία. Παράλληλα, θα εξοικονομηθεί σημαντικός χρόνος που δαπανά σήμερα το νοσηλευτικό προσωπικό για τον εφοδιασμό των νοσοκομειακών τμημάτων, προς όφελος του αμιγώς νοσηλευτικού έργου. Τέλος, θα εξοικονομηθούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Με δεδομένο τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, με τα χρέη των νοσοκομείων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ασθενείς να ταλαιπωρούνται καθημερινά, ενώ υλικά μεγάλης χρηματικής αξίας παραμένουν σε αχρηστία ξεχασμένα μέχρι να λήξουν, γίνεται κατανοητή η συμβολή του προγράμματος αυτού στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΕΣΥ.

Η συνεργασία του ΠΓΝΠ, της Novartis Hellas και της Unipart, επισφραγίσθηκε με μια τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και συμμετείχαν ο Διοικητής του ΠΓΝΠ κ. Απόστολος Λέτσιος, ο Πρόεδρος της Novartis Hellas κ. Arnout Ploos van Amstel, ο εκπρόσωπος της Unipart κ. Gary Tharme, o Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Δρ. David Landsman ΟΒΕ, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Lorenzo Amberg, η Πρόξενος της Ελβετίας στην Πάτρα κ. Felicitas Mitropoulos, εκπρόσωποι του Υ.Υ.Κ.Α, κ.α.

Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ιατρικού και διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου. Από την παρουσίαση του προγράμματος έγινε προφανές ότι έργα όπως αυτό μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΣΥ, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η Novartis Hellas ως κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα έχει δεσμευθεί να υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην προσπάθειά της να εντοπίζει και να καλύπτει τις ανάγκες ασθενών και νοσοκομείων και να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες για την κοινωνία, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Στα πλαίσια αυτής της δέσμευσης, η Novartis αποτελεί κύριο χορηγό του προγράμματος που εφαρμόζεται στο ΠΓΝΠ, για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας του νοσοκομείου, από το οποίο προκύπτουν πολλαπλά χρηματοοικονομικά οφέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν