Στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ οι αναφορές για τάσεις αυτοκτονίας με φάρμακα για διαβήτη, αδυνάτισμα

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Ανάλογη ανασκόπηση στις ΗΠΑ δεν έδειξε να υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση, αλλά η έρευνα συνεχίζεται.

Οι αναφορές για τάσεις αυτοκτονίας σε μερικούς ασθενείς που έπαιρναν γνωστά φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη και την απώλεια βάρους θα εξεταστούν εντός της εβδομάδας σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συζήτηση περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επιτροπής, που είδαν πηγές του. Αφορά φάρμακα που ανήκουν στους αγωνιστές των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1.

Οι αγωνιστές αυτοί κυκλοφορούν με διάφορες εμπορικές ονομασίες, αναλόγως με τις δραστικές ουσίες και τις ενδείξεις τους. Το Reuters αναφέρει ότι στα φάρμακα που εξετάζει ο ΕΜΑ συμπεριλαμβάνονται τα Rybelsus, Saxenda, Victoza, Xultophy, Ozempic και Wegovy. Περιέχουν τις δραστικές ουσίες σεμαγλουτίδη ή λιραγλουτίδη.

Τα φάρμακα αυτά αρχικά αναπτύχθηκαν για να ρυθμίζουν την γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος στους ασθενείς με διαβήτη. Επιβραδύνουν, όμως, την πέψη και μειώνουν την πείνα, με αποτέλεσμα να ευνοούν και την απώλεια βάρους.

Ο ΕΜΑ είχε αρχίσει τον περασμένο Ιούλιο την ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων γι’ αυτά. Έναυσμα αποτέλεσε ενημέρωση από την ρυθμιστική Αρχή της Ισλανδίας που τα συσχέτισε με τις περιπτώσεις τριών ασθενών οι οποίοι απέκτησαν αυτοκτονικό ιδεασμό μετά τη λήψη Ozempic για τον διαβήτη και Saxenda για αδυνάτισμα.

Ανάλογη ανασκόπηση διεξήγαγε τον Ιανουάριο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Το συμπέρασμά της ήταν ότι δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση. Δεν μπορεί όμως και να αποκλειστεί οριστικά, διότι τα υπάρχοντα δεδομένα είναι περιορισμένα.

Φωτογραφία: iStock