Στο επίκεντρο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση!

  • Iatropedia
Το πρώτο Συνέδριο για τις πολιτικές της ψυχικής υγείας πραγματοποιείται στη χώρα μας στις 26 Μαΐου στην Αθήνα.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να θέσει όλα τα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας, των φορέων υγείας και των ασθενών, με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης για την υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών από την πλευρά της Πολιτείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των ψυχικών νοσημάτων, τη λειτουργία δομών ψυχικής υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, την αποτροπή του στιγματισμού και την επανένταξη και αποκατάσταση τους.

Είναι το πρώτο Συνέδριο για τις πολιτικές της ψυχικής υγείας που διοργανώνεται και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ψυχική υγεία θα ανοίξει τις εργασίες του Συνεδρίου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει η Επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ, κα. Francesca Colombo, η οποία θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα, ειδικά για το Συνέδριο.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έρευνα του Economist “Mental Health Integration Index: Provision for supporting people with mental illness: A comparison of 30 European Countries”, μια συγκριτική μελέτη σχετικά με το βαθμό δέσμευσής 30 ευρωπαϊκών χωρών στο να υποστηρίζουν τους ασθενείς με ψυχική νόσο, καθώς και το εξειδικευμένο report για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Επίσης, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα άλλων 5 ερευνών:

· Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής: (ΕΠΙΨΥ) «Οικονομική Κρίση και Κατάθλιψη: Ερευνητικά δεδομένα»

· ΕΠΙΨΥ: «Κατάθλιψη και Απασχόληση»

· Ερευνητικό Πρόγραμμα Αριστεία Abreviate «Εφαρμόζοντας αποτελεσματικές και επωφελείς στρατηγικές ώστε να μειωθούν οι έκτακτες και επείγουσες επισκέψεις ασθενών με χρόνιες σωματικές νόσους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών»

· Άνοια και άλλες Νευροψυχογηριατρικές Παθήσεις στον ελληνικό πληθυσμό: προκαταρτικά αποτελέσματα επιπολασμού από τη HELIAD

· Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικώς πάσχοντες σε σχέση με το Σύστημα Υγείας –Έρευνα σε γιατρούς