Στο Άμστερνταμ τελικά η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φαρμάκων
Το Παρίσι και το ‘Αμστερνταμ είναι οι πόλεις που επελέγησαν, μέσω ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, να φιλοξενήσουν τις έδρες αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που θα μετεγκατασταθούν από το Λονδίνο το Μάρτιο του 2019.

Και οι δύο πόλεις (Παρίσι και ‘Αμστερνταμ) επελέγησαν έπειτα από τρεις γύρους ψηφοφορίας και μία κλήρωση, καθώς στον τρίτο γύρο το Παρίσι ισοψήφησε με το Δουβλίνο για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και το ‘Αμστερνταμ ισοψήφησε με το Μιλάνο για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Κληθείς να σχολιάσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το γεγονός ότι οι δύο πόλεις αναδείχθηκαν στο τέλος της διαδικασίας με κλήρωση, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Εσθονός υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων, Μάτι Μαασίκας απάντησε ότι δόθηκε σκληρή μάχη, καθώς όλες οι υποψηφιότητες ήταν σοβαρές και ποιοτικές και πως τα κριτήρια και η διαδικασία της επιλογής είχαν γίνει αποδεκτά από όλα τα κράτη-μέλη.

Ο Μ. Μαασίκας υπενθύμισε ότι παλαιότερα η έδρα των ευρωπαϊκών οργανισμών αποφασιζόταν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και πως αυτή τη φορά υπήρχαν υποψηφιότητες, αξιολογήσεις και μεγάλος ανταγωνισμός. “Θεωρώ ότι είναι μεγάλη βελτίωση της διαδικασίας”, πρόσθεσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου.

Σχετικά με το κατά πόσο οι πόλεις των Παρισίων και του ‘Αμστερνταμ θα είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν το Μάρτιο του 2019 τους δύο οργανισμούς, τόσο ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χάλμπε Τζίλστρα, όσο και η Γαλλίδα υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων, Ναταλί Λουαζό εξέφρασαν την ετοιμότητα των δύο πόλεων και τη δέσμευσή τους ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

“Όταν κλείσουν οι πόρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Παρασκευή στο Λονδίνο, θα ανοίξουν τη Δευτέρα στο ‘Αμστερνταμ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι είναι “καλά τα νέα” για το προσωπικό των δύο οργανισμών, γιατί τώρα γνωρίζουν πού θα μετακινηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι 16 πόλεις ήταν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, και 8 ήταν οι υποψήφιες πόλεις για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Ικανοποιημένη από την απήχηση που είχε η ελληνική πρόταση για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δηλώνει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «αξιοπρεπή» την έβδομη θέση που έλαβε τελικά η υποψηφιότητα της Αθήνας, ενώ σχολίασαν ότι εξ αρχής η στρατηγική της Ελλάδας στηρίχθηκε στην αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε και μέσω Twitter, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Ελλάδα στο δεύτερο και τον τρίτο γύρο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στήριξε το Μιλάνο.

Πηγή: http://gr.euronews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός …η Αθήνα από τη διεκδίκηση της έδρας του ΕΜΑ