Στην παλάμη του χεριού μας «διαβάζουμε» την υγεία της καρδιάς μας!

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η παλάμη μας κρύβει το μυστικό του αν κινδυνεύουμε ή όχι από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Το να την «διαβάσουμε» είναι απλό: οι γιατροί ζητάνε να σφίξουμε την παλάμη μας και μετράνε τη δύναμή της. Όσο πιο δυνατά μπορούμε να την σφίξουμε, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Μεγάλη έρευνα που έγινε σε 140.000 άτομα σε 14 χώρες και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, δείχνει ότι αυτή η απλή εξέταση είναι καλύτερη ακόμα κι από την μέτρηση της πίεσης. Κι αυτό επειδή η μείωση της δύναμης όταν σφίγγουμε το χέρι μας σημαίνει και ανάλογη σκληρότητα των αρτηριών, πράγμα που προκαλεί μείωση της δύναμης των μυών.

Σε ηλικία 20 ετών μια υγιής γυναίκα έχει δύναμη 34 κιλών στο σφίξιμο της παλάμης της και ο υγιής άνδρας της ίδιας ηλικίας έχει δύναμη 54 κιλών. Με την πάροδο των ετών η δύναμη αυτή μειώνεται, κι αυτό είναι φυσιολογικό. Σε ηλικία 70 ετών η υγιής γυναίκα πρέπει να έχει δύναμη 24 κιλών και ο υγιής άνδρας δύναμη 38 κιλών. Αν όμως μειωθεί πολύ, τότε αυτό προμηνύει πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Συγκεκριμένα, κάθε μείωση 5 κιλών στην δύναμη κατά το σφίξιμο του χεριού μας, σημαίνει και αύξηση των κινδύνων αυτών κατά 16%. Αν η εξέλιξη αυτής της δύναμης παρακολουθείται, λένε οι επιστήμονες, μπορούν να προληφθούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends