Στην Αθήνα ο ισραηλινός επιστήμονας με το εισπνεόμενο φάρμακο κατά της Covid – Συνάντηση με Μητσοτάκη – Τσιόδρα

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακο
Ξεκινά η κλινική μελέτη στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία» του εισπνεόμενου φαρμάκου EXO-CD24 κατά της Covid. Συναντήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα πραγματοποιεί ο ιρσαηλινός επιστήμονας Ναντίρ Αρμπέρ.

Σε δρόμο υλοποίησης βρίσκονται οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα του φαρμάκου κατά του κορονοϊού, που ανακάλυψε ο ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συναντάται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Nadir Arber θα συναντηθεί και με τους Βασίλη Κικίλια και Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της κλινικής μελέτης, η οποία θα γίνει ταυτόχρονα σε δύο ελληνικά νοσοκομεία, το «Αττικόν» και το «Σωτηρία».

Στο  νοσοκομείο «Αττικόν» υποδέχθηκαν σήμερα τον καθηγητή Nadir Arber, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τον Σωτήρη Τσιόδρα. O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή Nadir Arber στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο, όπως είπε, «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Να σημειωθεί, ότι το φάρμακο EXO-CD24 είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν. Η κλινική μελέτη στην Ελλάδα  θα εξετάσει εάν πράγματι το φάρμακο είναι και αποτελεσματικό σε ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Covid-19.

Η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων των δύο χωρών είχε συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου τον Φεβρουάριο, όπου συμφωνήθηκε η συμβολή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές για το φάρμακο.