Στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης – Γκάγκα: Έκτακτη σύσκεψη υπό την απειλή του νέου lockdown

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα Πλεύρης
Στη συμπρωτεύουσα μεταβαίνει εκτάκτως αύριο, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μετά το συναγερμό που έχει σημάνει στη Βόρεια Ελλάδα με την αύξηση των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών Covid-19 σε ανεμβολίαστους. Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα θα συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων με τους δημάρχους και τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών, με σκοπό να οργανώσουν την τριτοβάθμια περίθαλψη ενόψει ενός επερχόμενου κύματος, ή και ενδεχομένως νέου lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί τους μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ενώ επί τόπου βρέθηκε σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Ο έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας θεωρείται επιβεβλημένος, καθώς -σύμφωνα με την πρόσφατη σύσκεψη των επιδημιολόγων- παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες βαρέως πασχόντων ασθενών και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της συμπρωτεύουσας και εν γένει της Βόρειας Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη: Αύξηση κατά 11% στις νοσηλείες

Μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%. Η Θεσσαλονίκη χθες (20.09.2021) σχεδόν έφτασε την Αττική σε κρούσματα: 341 η πρώτη, 369 η δεύτερη. Ο χάρτης άρχισε ξανά να «κοκκινίζει» και το ενδεχόμενο ενός lockdown, δεν αποκλείεται.

Τα τελευταία στοιχεία για τις νοσηλείες στην Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης είναι αποκαλυπτικά.

Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι. 22 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα ροής οξυγόνου, όλοι τους ανεμβολίαστοι (!), ενώ 53 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Απ’ αυτούς, οι 51 (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και μόλις οι δυο εμβολιασμένοι!

Το καμπανάκι του Ζέρβα

«Καμπανάκι» για την κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη έκρουσε, το βράδυ της Δευτέρας (20.09.2021) και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την πρώτη (ύστερα από 16 μήνες) δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».