Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές

  • Iatropedia
Μετά από αίτημα ετών, αποφάσισε τελικώς η κυβέρνηση να εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων καθώς και άλλες παρόμοιες ειδικότητες που εργάζονται στον ιατρικό χώρο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική λίστα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη στα βαρέα και ανθυγιεινά εντάσσονται:

Νοσοκόμοι, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών , Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών, Συντηρητές Πειραματόζωων, Συσκευαστές ορρών-εμβολίων, παρασκευαστές τραπέζης αίματος καθώς και οι αντίστοιχες ειδικότητες των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία , καθαρίστριες. Αφορά στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Επίσης στα βαρέα και ανθυγιεινά εντάσσονται οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις των Ακτινολογικών και ακτινοθεραπευτικών εργαστηρίων.

Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1 Νοεμβρίου 2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εργασίας η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.