Στα..μπλε και το Καλλιμάρμαρο για την ημέρα Διαβήτη!

  • Iatropedia
Στα μπλε... ''βάφτηκε''το Καλλιμάρμαρο για τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) συμμετέχοντας στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης και αφύπνησης της κοινής γνώμης για την νόσο αυτή, που έχει λάβει πλέον μορφή επιδημίας τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Στα μπλε φωταγωγήθηκε απόψε το βράδυ το Καλλιμάρμαρο,το οποίο συμμετέχει μαζί με άλλα ιστορικά μνημεία και κτίρια – ορόσημα από όλον τον κόσμο όπως η «Όπερα του Σίδνεϋ» στην Αυστραλία, το «Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας» στη Δανία, η «Πύλη του Βρανδεμβούργου» στη Γερμανία, ο «Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες» στην Αργεντινή- στην εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, που είναι αύριο 14 Νοεμβρίου.

Έτσι μετά την Βουλή την σκυτάλη πήρε το Παναθηναϊκό Στάδιο το οποίο απόψε και αύριο θα ΄΄ντυθεί΄΄ στα μπλε.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Novartis Hellas σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας μας για δεύτερη συνεχή χρονιά στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη θα φωταγωγηθεί με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, το Παναθηναϊκό Σταδίου.

Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η αφύπνιση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, μία νόσος που τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη διατροφική μας συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Επιπλέον ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ο σοβαρός αντίκτυπος της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο όπως επίσης και στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.

«Το κόστος του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και γενικότερα το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό για τα συστήματα υγείας, κυρίως γιατί η ασθένεια συνδέεται με ποικίλες συν-νοσηρότητες και επιπλοκές.

Μελέτη με δεδομένα 2012 υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα €7.100 από το οποίο το 56% αφορά την αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς»

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Μαίρη Γείτονα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Από την πλευρά της η κα Στυλιανή Ηρακλειανού, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια καθιστώντας τη νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Η κα Αθανασία Καρούνου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τόνισε την πεποίθησή της πως «όλοι οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα για να προστατέψουν το μέλλον των ασθενών. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να επαναπροσανατολιστεί από τη θεραπεία των επιπλοκών, στην πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου στη χώρα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεξ-άρτηση: Μήπως χρειάζεται απεξάρτηση;

Η στοματική υγιεινή περνά από την διατροφή!

Πως επηρεάζει η χρήση κάνναβης την υγεία;

Πράσινος Καφές: Νέα σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας!