Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά για τα απλήρωτα αναλώσιμα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
φαρμακοποιοί
Την έντονη ανησυχία των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, προκαλεί η «αντισυμβατική», όπως τη χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι ενέργειές του απέναντι στα μέλη τους, «οι οποίες βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων κατά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του Ιανουαρίου που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής».

«Παραμένουμε απλήρωτοι από την ημερομηνία της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης (Ιανουάριος 2017) μέχρι σήμερα, όταν εμείς έχουμε εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές μας», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Εξηγούν ότι κατά τον έλεγχο των γνωματεύσεων που εκτελέσθηκαν στα φαρμακεία για τους δύο πρώτους μήνες, «απορρίπτονται γνωματεύσεις για λόγους που αφορούν δήθεν παραβάσεις βασιζόμενες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία όμως δεν είχε ακόμη λειτουργήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κατά την υπογραφή της σύμβασης».

Αναφέρουν, επίσης, ότι σε αρκετά προϊόντα έχουν οριστεί τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους πολύ χαμηλότερες από τις χονδρικές τιμές με τις οποίες τα προμηθεύονται, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησής τους.

«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η διαπλοκή και η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση καλά κρατούν, αφού οι «συνεργασίες» ορισμένων εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων με την «συνταγογράφηση» υφίστανται, και ο εξορθολογισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ επιδιώκεται με μέτρα πυροσβεστικά και πρόχειρα. Εταιρίες εισαγωγής εγγράφονται ταυτόχρονα ως πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση των νόμων της αγοράς που διαφοροποιεί το χονδρεμπόριο από το λιανεμπόριο», αναφέρουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά.

Κάνουν επίσης, λόγο για διατήρηση της στρέβλωσης της αγοράς και καλούν την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει τους όρους της σύμβασης που αφορούν την πληρωμή. Καλούν τέλος το υπουργείο Υγείας «να εφαρμόσει τον κανόνα της αγοράς που απαγορεύει το χονδρεμπόριο να μεταλλάσσεται κατά το δοκούν σε λιανεμπόριο, υπογράφοντας συμβάσεις με το κράτος και διαιωνίζοντας την αδιαφάνεια και την διαπλοκή».