Συμπληρώματα βιταμινών: Τρία λάθη που σίγουρα κάνετε

  • Iatropedia
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τα συμπληρώματα και τον καρκίνο ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά έτειναν να έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν το να λαμβάνει κανείς συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους, ο κίνδυνος καρκίνου στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά τη λήψη συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα από β-καροτένιο φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου σε άτομα που καπνίζουν ή πίνουν πολύ, ενώ το φολικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του αριθμού των πολυπόδων στο παχύ έντερο, αύξησε τον αριθμό των περιστατικών καρκινικών όγκων σε μια εργαστηριακή μελέτη.

Βασικά λάθη και παρανοήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών

Τα συμπληρώματα δεν αποτελούν λύση για μια κακή διατροφή: Η καλή διατροφή είναι πολύπλευρη. Περιλαμβάνει σωστή ισορροπία στις ποσότητες πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, υγιών υδατανθράκων, φυτικών ινών, υγρών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Με το παίρνετε απλά μια πολυβιταμίνη ή άλλα συμπληρώματα δεν μπορείτε να “διορθώσετε κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η τακτική παράλειψη γευμάτων ή η υπερκατανάλωση τροφής.

Το περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο: Επειδή η βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερες δόσεις λαμβάνουν, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχουν από τις ασθένειες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κάθε υπερβολή στην λήψη θρεπτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, η υπερβολική λήψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια και υπό ορισμένες συνθήκες, να ενεργήσει σαν ένα προ-οξειδωτικό και έτσι να προκαλέσει βλάβες στο DNA.

Ό,τι είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβές: Είναι μύθος το ότι οι φυσικές ουσίες δεν μπορούν να είναι επιζήμιες. Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά οι φυσικές ουσίες μπορούν επίσης να φέρουν κινδύνους, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες. Για παράδειγμα, υπάρχουν βότανα που χρησιμοποιούνται συχνά ως βοηθήματα για πιο εύκολο ύπνο ή για να μειώσουν το άγχος, αλλά έχουν συνδεθεί με την τοξικότητα του ήπατος. Άλλα βότανα, που θεωρούνται “αφροδισιακά”, έχουν συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, άγχος, ζάλη, νευρικότητα και αϋπνία.

http://news.health.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη σε βιταμίνες

Οι βιταμίνες βοηθούν στη πρόληψη ασθενειών;