Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα ξεκινάει ένα κάλεσμα για μια αναγκαία μεταρρυθμιστική διαδικασία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Δυστυχώς στη συνείδηση των πολιτών η έννοια μεταρρύθμιση έχει ταυτιστεί με σκληρές αλλαγές για την σκληρή αναπροσαρμογή. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να το ανατρέψουμε στην συλλογική συνείδηση. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ στο βαθμό που πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα ανοιχτό στις ανάγκες του πολίτη, είναι μια θετική έννοια. Αρκεί να την κάνουμε σχέδιο και δράση για να μην μείνει ευχή..." Με αυτήν την διευκρίνηση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Στην ομιλία του δεν έλλειψαν οι αιχμές για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και η παραδοχή ότι η κυβέρνηση αυτή θέλει να αφήσει πίσω της ένα μεγάλο έργο στην δημόσια υγεία.

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το σημερινό Eurogroup

Για πρώτη φορά στην ατζέντα εκτός από μέτρα λιτότητας θα ενταχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι σημαντικό ότι ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Η ελάφρυνση χρέους μπορεί να δημιουργήσει μια βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας κι ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν άλλο που θα μας απασχολεί το πώς θα παράξουμε πλούτο και θα τον διανείμουμε με δικαιοσύνη. Γι’ αυτό η μείωση του χρέους αποτέλεσε βασική διαπραγματευτική γραμμή μας. Αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση που το θεωρούσε βιώσιμο και με την σημερινή αντιπολίτευση που δεν λέει τίποτα για το θέμα.

Θα επαναλάβω την δέσμευση ότι κάθε βήμα εμπρός για την ελληνική οικονομικά, θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την στήριξη των πιο αδύναμων είτε άμεσα είτε έμμεσα από την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Είμαι αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν τα βήματα αυτά για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να γυρίσει σελίδα για ένα μέλλον ισότητας και κονωνικής δικαιοσύνης. Γιατί περνάμε τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση ματώνει καθημερινά σε έναν δύσκολο αγώνα που έρχεται η στιγμή που θα φέρει αποτελέσματα. Έχουμε αρχίσει να κάνουμε τομές όπως είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία, οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την προσφυγική κρίση. Αποδεικνύουμε ότι η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείριση της κρίσης και της μιζέριας. Αλλά σχέδιο για την ζωή μας ακόμα κι αν το σχέδιο αυτό υλοποιείται στις χειρότερες συνθήκες.

Διαβάστε τι είπε ο πρωθυπουργός για την ημερίδα:

Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν προϋπόθεση το άνοιγμα στους πολίτες και τον διάλογο σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που θα υλοποιήσουν την προσπάθεια.

Η κοινωνία γνωρίζει ότι ιδιαίτερα την περίοδο 2010-15 το κοινωνικό κράτος ήταν ο πιο εύκολος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας. Κι αυτό ήταν πολιτική επιλογή καθώς εκεί αντανακλώνται οι ανάγκες των πολλών και αδύνατων. Και έπρεπε να θιγούν αυτοί για να μην θιγούν οι λίγοι και ισχυροί.

Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προώθησαν αυτές τις πολιτικές επιμένουν και σήμερα να ζητούν την μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Και επιμένουν για να αποφύγουν να πουν ξεκάθαρα τι εννοούν. Εννοούν μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, υποβάθμιση της δημόσιας υγειας και στήριξη του ιδιωτικού και περαιτέρω υποβάθμιση Παιδείας, συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σήμερα μετά από 6 χρόνια κρίσης είναι ορατή η απουσία αλληλεγγύης. Και εκεί οφείλονται οι παθογένειες του συστήματος υγείας. Δημιουργήθηκε ένα σύστημα υγείας που στηρίζεται στην δευτεροβάθμια δίνοντας ελάχιστη σημασία στην πρόληψη. Στην χώρα μας ακόμα και στην πρώτη επαφή για ένα κρυολόγημα, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση ενός επιβαρρυμένου συστήματος που λειτουργεί στα όριά του χωρίς προσωπικό, και έτσι διογκώνει τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα.

Αυτή η υγεία πρέπει να ανατραπεί . στόχος μας είναι να την ανατρέψουμε κάνοντας την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα πραγματικά καθολική. Φιλοδοξούμε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει την πιο εμβληματική προσπάθεια στην διακυβέρνησή μας.

Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ για να έχουμε καλή σχέση με τα ΜΜΕ και έτσι πολλές τομές που κάναμε δεν πέρασαν από τα Μέσα Ενημέρωσης.

  • Η εξασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων πολιτών υλοποιήθηκε.
  • Υλοποιήθηκε η κατάργηση του 5ευρου.
  • Υλ0ποιήσαμε την λίστα χειρουργείου για να χτυπηθεί ο χρηματισμός.
  • Αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το 2016. (350 εκατ σε σχέση με το 2015)
  • Διαφάνεια στις προσλήψεις και η εξυγίανση στο ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ για να αποτελέσει πρότυπο κοινωνικού οργανισμού.
  • Προτεραιότητα στις προσλήψεις στο χώρο της υγείας και διευκόλυνση κρίσεων των γιατρών στο ΕΣΥ.

Μέχρι το 2015 είναι γνωστό ότι είχαν γίνει μόνο απολύσεις στο χώρο της Υγείας. Είναι γνωστή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο. Που θα ήταν πλήγμα για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εμείς υλοποιούμε 3500 προσλήψεις γενικά στο ΕΣΥ, στις ΜΕΘ, τα νησιά κλπ.